Kontrola kukuruza iz inostranstva

Granični fitosanitarni inspektori kontrolišu sve pošiljke kukuruza iz inostranstva na prisustvo mikotoksina i tokom ove godine nije bilo zaraženih aflatoksinom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 01.12.2012.

10:24

Default images

Kako je navedeno u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog suše koja za posledicu može imati i uvećanu kontaminaciju aflatoksinom, Ministarstvo pojačano radi na utvrdjivanju konkretnih i preciznih podataka o stanju ovogodišnjeg roda kukuruza.

Javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.
Iz Ministarstva su ukazali da je, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, odgovornost za bezbednost kukuruza proizvedenog u Srbiji prvenstveno na proizvodjačima.
Propisi nalažu da svaki subjekt u poslovanju sa hranom, koji koristi biljna hraniva medju kojima je i kukuruz, mora da ima uspostavljen sistem samokontrole na prisutvo odredjenih parametara, medju kojima je i aflatoksin.
Ministarstvo je pozvalo medije da neproverene i činjenično neutemeljene izjave, koje dovode do uznemirenja javnosti i značajnog ugrožavanja ekonomskih interesa Srbije kao velikog izvoznika kukuruza, ne plasiraju na senzacionalistički način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: