Preduzeća malo okrenuta izvozu

Poboljšanje pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća moguće je uz bolji izvršni postupak i saradnju firmi, finansijskih institucija i Vlade.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

16:36

Default images

Američki ambasador u Srbiji Majk Kirbi rekao je da 80 odsto mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji rade u okviru svojih opština i da su slabo okrenuti izvozu, a upravo je ta grupa preduzeća nosioc razvoja u jednoj ekonomiji.

Neka poboljšanja su ostvarena u odredjenim oblastima preduzetništva, ali to nije dovoljno, istakao je Kirbi i naglasio da bi MSP trebalo da imaju bolji pristup izvorima finansiranja i većem obimu državnih subvencija.
U vreme krize za opstanak, MSP su ključni pristup izvorima finansiranja za njihov opstanak, upozorio je Kirbi. Američki diplomata je izrazio spremnost USAID-a da pomogne Vladi Srbije na putu oporavka i daljeg razvoja privrede.
Državni sekretar u Ministarstva finansija Vlajko Senić rekao je da država treba da bude regulator za stvaranje dobrog okruženja za MSP i naveo da je najvažnije za njihovo poslovanje stvoriti makroekonomsku stabilnost, na čemu je vlada puno uradila u proteklih 100 dana.
Kada je reč o izvorima finansiranja, odnosno bankama, Senić je istakao da država ne može da utiče na cenu bankarskih kredita, napominjući da je i država u proteklih 100 dana dva puta izašla sa evroobveznicima na medjunarodno tržište i morala je da poštuje tržišne uslove za cenu kapitala.
Senić je najavio da će u prvom kvartalu 2013. biti donet zakon o faktoringu, koji će olakšati pristup kapitalu za MSP, a isti efekat će imati i novi zakon o deviznom poslovanju, kao i zakon o skraćenju rokova plaćanja.
On je izrazio neslaganje sa ocenama o nepotrebnim garancijama države za kredite javnim preduzećima i najavio da će subvencije biti smanjene za javni sektor, gde budžet godišnje gubi oko 700 miliona evra.
Ekonomski savetnik USAID-a Entoni Sinkler je rekao da MSP imaju velike potrebe za finansiranjem, i naveo da svega 40 odsto njih koristi zajmove banaka, ali da nisu svi od zadovoljni uslovima korišćenja.
Oko 60 odsto MSP nije zadovoljno uslovima odobravanja zajmova u Srbiji i ocenjuje da bolje uslove kreditiranja dobijaju velika preduzeća, a oko 50 odsto kredita za MSP je manje od 50.000 evra, čime su preduzetnici takodje nezadovoljni, rekao je Sinkler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: