O Zakonu o redu do septembra 2013.

Izmene i dopune Zakona o radu trebalo bi da budu završene do septembra sledeće godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

14:52

Default images

Kako je rekla šefica odseka za unapredjenje oblasti rada u Ministarstvu za rad Snežana Bogdanović, do tada se očekuje inteziviranje aktivnosti na pripremi tog zakona i razgovori sa socijalnim partnerima.

"Ministarstvo rada ne treba da zauzme stranu, nego da okupi socijalne partnere i da nadje najširi mogući konsenzus za izmene zakona o radu", rekla je Bogdanović.

Ona je dodala da nacrt zakona koji je pripremeljen krajem prošle godine predlaže produžetak rada na odredjeno vreme s jedne na tri godine i isplatu otpremnine samo za godine staža kod poslednjeg poslodavca.

Predstavnica Saveza samostalnih sindikata Sanja Paunović rekla je da predloženi nacrt zakona nije dao rešenje ni za jedan od gorućih problema, a to su nezaposlenost i siromaštvo.

Ona je rekla da se predvidja olako otpuštanje radnika, koje ne povlači i veće zapošljavanje, već pogoršanje socijalnog položaja radnika.

"Bitno je da se uspostavi socijalni dijalog i da se razgovara o zakonu kako bi se pronašlo rešenje", dodala je Paunović i naglasila da je bitno uključivanje Socijalno ekonomskog saveta u donošenje zakona. Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je ta unija dostavila inicijativu resornom ministarstvu za izmene i dopune Zakona o radu u kojoj su navedeni njihovi predlozi.

On je rekao da se odnosi u oblasti rada treba urediti tako da oblici rada budu fleksibilni i da poslodavac može lakše da zaposli, ali i da otpusti.

"Treba omogućiti razvoj privrede i olakšati poslodavcima da zapošljavaju", rekao je on.

Vladimir Jovanović iz Centra za demokratiju rekao je da će taj centar predložiti da se u izmene Zakona o radu uključi i obaveza da poslodavci drže ugovor o radu na radnom mestu, kako bi uvek bio dostupan inspekciji, kao i da se uvede obaveza evidentiranja prekovremenog rada i noćnog rada.

Okrugli sto se održava u okviru projekta "Balkanska mreža za dostojanstven rad", koji vodi Fondacija Centar za demokratiju uz podršku EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: