Kako sprečiti rad na crno?

Beograd -- Rad na crno, bez radnog staža i zdravstvenog osiguranja, kašnjenje ili neisplaćivanje zarada, maltretiranje na poslu, za mnoge su svakodnevica.

Izvor: B92
Podeli

Nevladine organizacija, okupljene oko kampanje "Crno na belo - Zajedno smo glasniji" već deset meseci rade na projektu "Dostojanstven rad za svakog". Tokom ulične akcije, razgovarali su sa građanima u centru Beograda.

Borba za dostojanstven rad zahteva ogroman trud i upornost. Ljiljana i Mira, aktivistkinje kampanje "Crno na belo", su neumorne.

Posle šest meseci kampanje, više desetina uličnih akcija, na hiljade podeljenih letaka, isto toliko razgovora sa građanima i prikupljenih svedočanstava - najviše je pritužbi na mobing. Velika većina zlostavljanih na radnom mestu, međutim, nikome se nije obratila za pomoć.

"Uglavnom su zaposleni zastrašeni, jer poslodavci imaju neke pretpostavke da sporovi u sliučaju mobinga ili zlostavljanja na radu su teško dokazivi ili traju jako dugo. I zbog toga ubeđuju zapslene da ne reaguju. A mi upravo apelujemo na njih da reaguju. 90 posto slučajeva mobinga koji smo imali se upravo tiče žena zaposlenih", kaže Nataša Pavlović pravnica u kampanji Crno na belo.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova do sada je rešila skoro 5000 individualnih radnih sporova, baveći se otkazima, isplatama minimalne zarade, mobingom i diskriminacijom.

Procenjuje se da 70.000 u ovom trenutku ne prima platu, iako radi. Radni sporovi u proseku traju oko četiri godine, a sve je više radnika koji svoja prava traži pred Evropskim sudom za ljudska prava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 257 idi na stranu