Profit Telekoma smanjen za 90 odsto

Profit Telekoma Srbije u prvoj polovini 2012. godine smanjen je za oko 90 odsto, na 1,16 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 23.11.2012.

14:14

Default images

Razlog ovog lošeg rezulta su manji prihodi, većih rashoda i naglo slabljenje dinara, kazali su agenciji Beta u toj kompaniji.

Kako su naveli u Telekomu, poslovni prihodi za prvih šest meseci 2012. bili su za 0,6 odsto slabiji nego u istom periodu prošle godine, dok su rashodi porasli za 8,5 procenata.

To je uz velike finansijske troškove zbog nagle promene kursa u prvih šest meseci ove godine dovelo do toga da je izražena neto dobit za prvu polovinu godine bila preko 90 odsto manja nego u istom periodu 2011, kada je iznosila 14,3 milijarde dinara.

U Telekomu su naveli da je tako slab poslovni rezultat posledica i toga što je kompanija prethodnih godina bila više fokusirana na trenutni finansijski rezultat, a ne na dugoročnu održivost.

"Određeni tehnološki sistemi, pa i segmenti poslovanja, zanemarivani su i u njih se nije dovoljno investiralo, što danas, a i u narednim godinama može negativno da utiče na poslovanje", ocenili su u Telekomu Srbije.

Kako su naglasili, Telekom je suočen sa ozbiljnim izazovima kako da unapredi poslovanje, obezbedi likvidnost koja je ugrožena uzimanjem kredita i otkupom 20 odsto sopstvenih akcija od grčkog OTE-a, poveća investicije u osnovnu delatnost i infrastrukturu i obuzda rast troškova.

"Sve su to elementi na kojima se danas u kompaniji radi, ali jasno je da će trebati odredjeno vreme da se Telekom osnaži", kazali su u toj telekomunikacionoj kompaniji koja je u državnom vlasništvu.

Prema navodima iz Telekoma, značajna podrška biće obezbedjivanje stabilnijeg poslovnog ambijenta, a prvo ohrabrenje je već stiglo smirivanjem oscilacija kursa dinara. Telekom Srbije na osnovu trenutnih pokazatelja očekuje da će poslovni rezultati na kraju godine biti bolji nego što su bili u prvoj polovini, ali se u kompaniji nisu usudili da prognoziraju nivo dobiti, pošto će ona u značajnoj meri zavisiti i od kretanja kursa dinara.

"Ono što možemo sigurno da kažemo jeste da će rezultat biti višestruko gori nego na kraju prošle godine i da će biti potrebno dosta vremena da promenimo neke negativne trendove i stabilizujemo poslovanje", kazali su agenciji Beta u Telekomu Srbije.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Telekom Srbije je u 2011. godini imao dobit od 22,3 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: