Upoznavanje sa GMO semenom kukuruza

Beograd -- Stručnjaci iz Vojvodine posetiće Slovačku, kako bi se upoznali s propisima u oblasti proizvodnje genetski modifikovanih kultura i semena.

Izvor: Beta
Podeli

To su se dogovorili vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i državni sekretar slovačkog Ministarstva poljoprivrede Štefan Adam.

Kako je saopštio Pokrajinki sekretarijat za informisanje, na sastanku u Vladi Vojvodine zaključeno je da je to jedno od pitanja koje u Srbiji tek treba da bude rešeno u skladu s propisima EU i s potrebama zaštite najkvalitetnije izvozne ponude Srbije, kakva je kukuruz i njegovo seme.

Ješić je u razgovoru sa slovačkom poljoprivrednom delegacijom istakao važnost izvoza kukuruza i semenskog kukuruza, jer Srbija na tom polju beleži izvanredne rezultate.

"Vojvodina ima poseban interes kada se radi o poljoprivredi, jer je izvoz poljoprivrednih proizvoda jedan od najvažnijih za čitavu našu ekonomiju. Od partnera iz Vlade Slovačke očekujemo i pomoć i podršku u procesu evrointegracija, jer se pred našom zemljom nalazi čitav niz važnih odluka i poslova", rekao je Ješić.

Dodao je da je oblast poljoprivrede od posebne važnosti jer postoji niz pitanja koja su izuzetno važna kako bi izvoz vojvodjanskih poljoprivrednih kultura i hrane bio najvišeg kvaliteta.

"Uz ubrzanje saradnje u oblasti evropskih integracija, sa ovom zemljom moramo ostvariti mnogo bolju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, za koju postoje i resursi i mogućnosti", rekao je Ješić.

Na današnjem sastanku dogovoren i nastup poljoprivrednika i agrobiznisa dve zemlje na poljoprivrednim sajmovima u Nitri i Novom Sadu, a najavljeno je i da će Slovačka biti zemlja partner na novosadskom Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu 2016. godine.

U delegaciji iz Slovačke bio je i ambasador ove zemlje u Beogradu Jan Varšo, kao i generalni direktor sekcije biljne i životinjske proizvodnje Jan Vajs i generalni direktor sekcije šumarstva i prerade drveta Jan Mizerak.

Srbija

Jugoremedija bez struje i vode

Zrenjanin -- U Fabrici lekova Jugoremedija rade sve kako bi se smanjila šteta koja od hladnoće koja preti postojenjima, opremi i zalihama lekova, posle isključenja struje.

Srbija petak 30.11. 15:47 Komentara: 4
strana 1 od 257 idi na stranu