Jat - budući lider u regionu

Beograd -- Nova srpska nacionalna avio-kompanija kreće sa radom u martu naredne godine, sa početkom letnjeg reda letenja.

Izvor: Novosti
Podeli

Tada u novu kompaniju, sa maksimum 600 zaposlenih, stižu i četiri "erbasa 319", koje će država pribaviti na lizing.

Na jesen 2013. stiže i još četiri letilice ATR 72-500, takođe na lizing.

Do kraja ove godine biće potpisan memorandum o razumevanju sa "Erbasom", a u februaru i ugovor o kupovini četiri aviona tipa A 320, koji bi u Srbiju trebalo da stignu 2015. godine. Ovo su rezultati održanog sastanka ministra finansija Mlađana Dinkića sa predstavnicima "Erbasa".

Do sredine decembra biće formirana nova nacionalna avio-kompanija kao ćerka firma "Jat ervejza".

To je jedini način da se na novu firmu do proleća prenesu prava, slotovi, vlasništvo nad avionima i neophodan kadar. Računa se da nova kompanija može biti rentabilna sa maksimum 600 zaposlenih.

Prema oceni stručnjaka, srpski avioprevoznik biće lider u regionu. Velike su šanse da naš prevoznik svoja dva aviona "boinga 737-300" stacionira u Skoplje i odatle pod svojom oznakom saobraća ka Evropi. Takođe, nije isključena ni mogućnost da jedan avion ode i u Sarajevo, s obzirom da je "Turkiš erlajns" izašao iz "BiH erlajnsa".

Budžetom za narednu godinu predviđene su otpremnine za "višak" u "Jatu". Računa se da će u ovaj program ući oko 300 radnika, a isto toliko ispunjava uslove za odlazak u penziju. Jedan od predloga je da nova kompanija nosi naziv "Jat serbien erlajns" kako bi se sačuvao prepoznatljiv brend star više od 60 godina.

Čim se, u februaru naredne godine sa "Erbasom" potpiše ugovor o nabavci aviona, srpski prevoznik će osetiti benefite.Obuka samo jednog pilota košta 80.000 evra. Za lizing ATR pobrinuće se matična firma "Erbasa" EADS, koja je suvlasnik i ATR sa 50 odsto, pišu Novosti.

Za kupovinu četiri aviona A 320, a čime se aktivira ugovor iz 1998. godine, za koje je Srbija dala avans od 23,5 miliona dolara, državne garancije daće se tek nakon usvajanja budžeta za 2015. godinu, kada je planirana i isporuka. Ovo, obe strane u pregovorima, ocenjuju kao veliki ustupak francuskog proizvođača aviona.

Srbija

Jugoremedija bez struje i vode

Zrenjanin -- U Fabrici lekova Jugoremedija rade sve kako bi se smanjila šteta koja od hladnoće koja preti postojenjima, opremi i zalihama lekova, posle isključenja struje.

Srbija petak 30.11. 15:47 Komentara: 4
strana 1 od 257 idi na stranu