Šta nude banke u Nedelji štednje?

Drugu godinu zaredom, Nedelju štednje na prelazu oktobra u novembar ne obeležava nadmetanje banaka u što većoj kamati.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

16:30

Default images

Bez obzira na besparicu i nezaposlenost, u protekloj godini smo uštedeli 430 miliona evra, pa nam banke sada čuvaju gotovo osam milijardi evra, pokazuju podaci.

Uprkos besparici, građani u bankama čuvaju 2,2 milijarde evra više nego pre dve godine.

U Nedelji štednje nema većih kamata, ali bankari nude isplatu kamate unapred i poklone za imućnije. U bankama se hvale velikim brojem štediša. Međutim, većina njih štedi do 500 evra.

Bankari kažu da imamo pet miliona 800 hiljada štednih knjižica na kojima uglavnom čuvamo devize.

Štediše se u Nedelji štednje sigurno neće obradovati jer je Vlada povećala porez na kamatu na deviznu štednje sa 10 na 15 odsto.

Umesto tradicionalnog nadigravanja kamatama, bankari nude isplatu kamate unapred, poklone za imućnije štediše i štednju tokom kupovine.

Zorana Aleksić iz Erste banke kaže da klijent prilikom svake kupovine može zaokružiti iznos transakcije na neki veći iznos koji će automastski biti prenet na štedni račun.

"Na taj način, kusur umesto da ostaje u džepovima građana, sliva se na štedne račune", objašnjava Aleksićeva.

Odnedavno kamatu možete da dobijete i na kusur. Erste Banka je na naše tržište donela inovativni proizvod nazvan Kusur štednja. Kada plaćate karticom, iznos automatski može da bude zaokružen na 50, 100, 150 dinara, ili neki drugi iznos deljiv sa 50 i da se razlika prebaci na vaš štedni račun. Umesto u džepu, kusur se tako gomila na štednji, ali sa kamatom. Opširnije možete pročitati u našem posebnom tekstu.

Aik Banka za ovogodišnju nedelju štednje kreirala je i novi štedni proizvod prevashodno namenjen građanima koji pored sigurnosti želei fleksibilnost. Klijenti na oročeni novac na rok od 11 meseci imaju mogućnost da podignu ulog u celosti u bilo kom trenutku uz istovremenu isplatu glavnice i kamate, uz nominalnu godišnu stopu od 5 odsto. Nominalna godišnja stopa za sredstva oročena na 25 meseci iznosi 5, 7 odsto, dok kod perioda oročenja na 15 meseci kamata iznosi 5,5 odsto (EKS 4,68%).

Hypo Alpe Adria Bank banka će klijetima tokom meseca stednje, ponuditi da oroče novac sa mogućnošću isplate kamate unapred.

Takođe, svi koji oroče vise od 10.000 evra, na poklon ce dobiti i polisu osiguranja domaćinstva. Ove godine, nominalna kamatna stopa za oročene depozite na period od 15 meseci je fiksna i iznosi 5,5 odsto (EKS 5,03). Klijenti, uz isplatu kamate unapred, imaju mogućnost izbora oročenja na tri, sest i dvanaest meseci.

Banke ne samo da su poslušale preporuku Narodne banke da ne podižu kamate, već su za štednju spremne da plate manje nego prošle godine – na štednju u evrima na godinu dana kamate su do 5 odsto, a za dinare do 12 odsto.

Kako je izgledao presek kamatnih stopa za oročenje u evrima na oročenje od 12 meseci početkom oktobra, možete pročitati ovde.

Ipak, kamate na štednju u Srbiji su među najvišima u Evropi. U Nemačkoj su tri puta niže, u proseku 1,5 odsto. Hrvati imaju upola nižu kamatu od nas, a u bankama štede tri puta više.

Zanimljivo je i da smo u grupi zemalja sa najbržim rastom štednje, koju predvodi Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: