"Kurs i SSP uništili proizvodnju"

Subotica -- Kursna politika i jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sistematski su uništavali našu proizvodnju i privredu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je izjavio predsednik Dunav hrana grupe (DFG) Slobodan Petrović zemlje okruženja, za razliku od Srbije, imaju ili fiksni kurs ili evro.

"Mi smo išli u suprotno. Umesto da dinarom ojačamo privredu, mi smo uradili suprotno. Ugasili smo sve proizvodnje, ne samo u u poljoprivredi. Zato danas imamo više penzionera nego zaposlenih", rekao je Petrović.

On je ocenio da je Srbija ukinula sve zaštitne mere za proizvodnju, koja nije ni izašli iz tranzicije, uz jednostranu primenu SSP, bez ikakve upotrebe fondova. Po pitanju proizvodnje mleka, Petrović je rekao da država skida zaštitne mere, stimuliše uvoz gotovih proizvoda, a ne sirovine.

"Tri puta su veći carina i prelevmani na sirovinu nego na gotov proizvod", rekao je Petrović i dodao da će nam biti gore nego Grčkoj, ako ne promenimo politiku. Na dvodnevnom skupu u Subotici najavljeno je oko 130 učesnika iz zemlje i inostranstva, iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Skup je posvećen dosadašnjim tendencijama, sadašnjem stanju, predstojećim izazovima, rizicima i perspektivama prilagodavanja agroprivrede Srbije u najzahtevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji, u fazi od kandidata do punopravnog članstva u EU.

strana 1 od 256 idi na stranu