Ko su najveći dužnici u Srbiji

Beograd -- Poreska uprava Srbije objavila je na svom sajtu novi spisak 1.000 najvećih poreskih dužnika, po 500 pravnih lica i preduzetnika.

Izvor: Beta
Podeli

Najveći dužnici po osnovu poreza su uglavnom banke koje su u stečaju - Beobanka s dugom od 28 milijardi, Investbanka duguje 21,1 milijardu, Astra banka 18,2 mnilijarde, a Beogradska banka 15,3 milijarde.

Na spisku su, odmah iza te četiri banke, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u restrukturiranju, s dugom od 10,24 milijarade, sledi Ju Es stil Srbija s dugom od 6,4 milijarde dinara, Simpo duguje šest milijardi, Zastava oružje 4,9 milijardi, a Zastava automobili 4,5 milijardi dinara.

Na spisku se nalazi i Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) i Beograd film sa poreskim dugom od po 3,8 milijardi dinara, RTB rudnici
bakra "Bor" duguju 3,3 milijarde, a Topionica i rafinacija Bor 3,2 milijarde dinara.

Dužnici su i Sloboda iz Čačka, "14. oktobar" iz Kruševca, Mostogradnja, BIM Slavija, FAP iz Priboja, Verano motors iz Beograda i Radio-televizija Srbije koja nije izmirila ni sve obaveze po osnovu reprogramiranog duga.

Veliki dužnici su i Republički fond za zdravstveno osiguranje, Fudbalski klub Partizan koji ne izmiruje odložene poreske obaveze i Pink internacional kompanija.

Spisak najvećih poreskih dužnika, među kojima su bili i građani, Poreska uprava je prvi put objavila početkom ove godine.

Objavljivanje takve liste svaka tri meseca predviđeno je izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje je Skupština Srbije donela krajem prošle godine.

Na zahtev Poverenika za infromacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljuba Šabića, Poreska uprava je prestala da objavljuje imena građana koji najviše duguju po osnovu poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 256 idi na stranu