Jura investirao 60 miliona evra

Južnokorejska "Jura" investirala je do sada u Srbiji 60 miliona evra, izjavio je direktor te korporacije u našoj zemlji Lukas Nam.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

11:24

Default images

Nam je naveo da sve fabrike rade punim kapacitetom, osim "najmladje" u Leskovcu, koja će do isteka prvog tromesečju 2013. biti komletirana i dobiti oko 300 novih radnika.

Direktor Nam je za rekao Tanjug da će "Jura", koja je od 2010. zaposlila skoro 5.000 radnika u Srbiji, ove godine realizovati izvoz vredan ukupno 122 miliona evra.
U tri "Jurine" fabrike u Rači, Nišu i Leskovcu biće, prema Namu, realizovan izvoz od oko 100 miliona evra, a u drugoj fabrici u Nišu "Šinvon", koja je zasebna kompanija ali u okviru korporacije, još oko 22 miliona evra.
"Jura" se bavi proizvodnjom elektro-instalacija za južnokorejske automobile marke "Kija" i "Hjundai". Do kraja ove godine, prema Namu, biće gotovi trogodišnju planovi za dalje investicije u Evropi i tada će se znati da li će "Jura" možda graditi još neku fabriku u Srbiji.
"Veoma smo zadovoljni poslovanjem u Srbiji, gde imamo četiri fabrike, u Leskovcu je najmladja fabrika otvorena u januaru ove godine, sve ostale fabrike rade punim kapacitetom", kazao je Nam dodajući da su zadovoljni saradnjom na tim projektima sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama.
Nam je kazao da je "Jura" u Srbiji poslovala tokom 2011. sa gubitkom zbog mnogih troškova za opremanje fabrika, ali da će ove godine ostvariti mali profit u svim fabrikama.
"Ti rezultati su, ipak, mnogo bolji od onog što smo očekivali," primetio je Nam.
Južnokorejski menadžer je rekao da ne mogu odmah po otvaranju novih fabrika da se očkuju dobri rezultati već tek nakon dve ili tri godine, ali da bez obzira na to, u "Juri" ocenjuju da u Srbiji zadovoljavajuće posluju, u poredjenju sa nekim drugim zemljama. "Planiramo širenje u Evropi, gde inače imamo 11 fabrika i dva logistička centra, od kojih su četiri fabrike u Srbiji", rekao je čelnik "Jure" u Srbiji.
Nam je izneo da "Jura" ima dobre poslovne rezultate u Evropi, u poredjenju sa konkurencijom u automobilskoj industriji pogodjenoj ekonomske krizom.
"Hjundai", za koga "Jura" proizvodi delove, je, prema Namu, čak uvećao proizvodnju u Evropi i ona, bez obzira na ekonomske uslove, i dalje raste.
Nam je naveo da je za vrstu posla u Srbiji, potrebno dosta radnika i da prilikom zapošljavanja nisu tražili neke posebne kvalifikacije već vredne ljude koji žele da rade.
Pri zapošljavanju viših službenika, kako je rekao, traže se odredjena znanja i iskustva i "Jura" u Srbiji ima oko 180 takvih radnika.
Kompanija je u Srbiji počela sa radom u maju 2010. u renoviranim prostorijama i proizvodnoj hali u Rači Kragujevačkoj i usled brzog razvoja, dobrih uslova na tržištu i povećanja broja narudžbina, pogon se veoma brzo proširio na još dve lokacije u Nišu i Leskovcu.
Na tim lokacijama su izgradjene dve nove fabrike na površini većoj od 25.000 metara kvadratnih. "Jura" u Rači trenutno zapošljava 1.303 radnika, u Nišu 1.857, Leskovcu 1.365 i u "Šinvonu" u Nišu 377 radnika. Kompanija "Jura korporejšn" je južnokorejska kompanija osnovana 1992. i sada učestvuje sa više od 60 odsto u ukupnoj proizvodnji instalacija za brendove "Kija" i "Hjundai".
Tome najviše doprinosi činjenica da "Jura" ogroman trud ulaže u najsavremeniji razvojni centar za razvoj i testiranje u Južnoj Koreji i u ocenu bezbednosti.
"Jura" ima 32 fabrike u Koreji i inostranstvu, u Narodnoj Republici Kini, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Vijetnamu i u Srbiji. "Jura" korporacija se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova.
Podeljena je u tri divizije - "Jura harnes" (Harneš) za proizvodnju kablovskih instalacija, "Jura eltek" (Eltec) za kablove i komponente instalacija), "Jura tek" (Teć) za svećice i kalemove.
Od te tri divizije najveća je "Jura harnes" i upravo ona ima fabrike u Srbiji. Južna Koreja je četvrta po veličini ekonomija Azije, posle NR Kine, Japana i Indije, 15. u svetu, kao i sedmi izvoznik. Automobilska industrija u Južnoj Koreji je sada peta po veličini u svetu, a šesti je po obimu izvoznik na medjunarodna tržišta. Udruženje južnokorejskih proizvodjača automobila je procenilo da su izvoz automobila i delova za vozila dostigli vrednost od 25 milijardi, odnosno 12,1 milijarde dolara u prvih šest meseci 2011.
Izvoz automobila iz Južne Koreje je u prvoj polovini ove godine povećan za 15,7 odsto u odnosu na isti period 2011, što je najveći rast medju svim industrijama u toj zemlji na istoku Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: