Zašto ste drastično povećali cene?

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za B92 da su neki proizvođači iskoristili povećanje PDV-a kako bi neopravdano drastično povećali cene.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2012.

23:47

Default images

"Nećemo sedeti skrštenih ruku", kaže ministar Ljajić.

Od 1. oktobra građane Srbije u prodavnicama su dočekale više cene gotovo svih proizvoda zbog povećanja PDV-a sa 18 na 20 posto. Iako je niža stopa PDV-a od 8 posto koja važi za osnovne životne namirnice ostala nepromenjena, hrana je od prvog dana oktrobra neopravdano skuplja, dodaje Ljajić.

"Ja ne bih generalizovao da su to svi uradili, ali razloga za ovolika poskupljenja stvarno nema", kaže Rasim Ljajić.

On najavljuje da će država preduzeti mere da spreči ovaj cenovni udar na nekoliko načina - intervencijom iz robnih rezrevi, pojačanim radom tržišne inspekcije i odlukom, moguće već na prvoj narednoj sednici vlade o intervenom uvozu ulja i šećera kako bi sprečili poremećaji na tržištu, pojasnio je Rasim Ljajić.

I udruženja potrošača smatraju da nije bilo ekonomske opravdanosti za novi talas poskupljenja i navode da je pravi razlog viših cena zloupotreba monopola.

1. oktobar za građane Srbije doneo je veće cene zbog povećanja PDV-a. Povećane su i akcize za benzin i cigarete, dok su za Beograđane skuplji prevoz i grejanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: