Ima li opravdanja za poskupljenja

U organizaciji potrošača smatraju da nije bilo ekonomske opravdanosti za novi talas poskupljenja i navode da je pravi razlog viših cena zloupotreba monopola.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 01.10.2012.

13:16

Default images

"Trgovci ne žele da se odreknu ni dela profita i povećanje poreza prevaljuju na krajnjeg kupca, a da pritom i ne pomišljaju na umanjenje sopstvenih marži, rukovodeći se principom da cilj opravdava sredstvo", poručili su iz NOPS-a.

Prema njihovoj oceni, na tržištu Srbije ne funkcionišu osnovni ekonomski parametri koji odredjuju cenu nekog proizvoda, a to su zakon ponude i tražnje i postojanje zdrave konkurencije.

"Tržište Srbije je monopolizovano i monopol se zloupotrebljava! Takvo postupanje je kažnjivo i nedopustivo i država ne čini ništa da ove pojave sankcioniše", ističe se u saopštenju Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Zdrave konkurencije u vidu velikih trgovačkih lanaca, takozvanih "hard discount-a", još uvek nema, iako se njihov dolazak najavljuje godinama, a u NOPS-u smatraju da ni prošla, ni sadašnja vlada nisu uradile dovoljno na izmenama zakonske regulative kako bi im se olakšao pristup domaćem, zatvorenom, tržištu.

"Nadležno ministarstvo deklarativno se zalaže za uredjenje tržišta i sankcionisanje monopola, a u praksi ukidanjem ovlašćenja tržišne inspekcije kroz smanjenu kontrolu radi upravo suprotno", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, udruženja za zaštitu potrošača godinama ukazuju na te probleme, država "obećava", dok trgovci poslujući po navedenim principima i dalje ostvaruju isti profit, ali na štetu potrošača. "Mi ovakvo stanje zovemo 'Igre bez granica'. Igre se, dakle, nastavljaju...", navodi se u saopštenju NOPS-a. Asocijacija potrošača Srbije (APOS) je reagovala na poskupljenja. Oni su danas uputili apel premijeru Ivici Dačiću zbog najnovijeg talasa poskupljenja, u kojem navode da je Vlada Srbije "pribegla oprobanom receptu i najveći teret krize prebacila na potrošače". "Privreda ne može tako malo da proizvodi koliko mi malo možemo kupiti. Najnoviji talas poskupljenja pokazuje da je nova vlada pribelga oprobanom receptu - na potrošače Srbije prebacuje najveći teret krize" , istaknuto je u saopštenju.

APOS je predložio premijeru da se u Socijalno-ekonomski savet, čiji je Dačić predsednik, uključe i predstavnici potrošača.

"Znamo da nema čarobnog štapića, ali ima dobre evropske prakse koja pokazuje da drugi ostvaruju prihode i sa cenama sa kojima su u Srbiji svi na gubitku", navedeno je u saopštenju i ocenjeno da se nestašice, loš kvalitet i visoke cene domaće robe, posebno hrane, ne mogu rešavati samo preko ledja potrošača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: