Kredit samo uz izveštaj biroa

Beograd -- Mnoge neprijatno iznenadi kada im banka odbije zahtev da refinansiraju kredit, produži dozvoljeni minus ili kupe mobilni telefon na rate.

Izvor: B92
Podeli

U svim ovim slučajevima, banka će najpre proveriti koliko uredno izmirujete već postojeće obaveze, a te podatke dobiće od kreditnog biroa.

U kreditnom birou su na jednom mestu objedinjena sva vaša zaduženja i podaci o tome da li ste redovan platiša. Ako vam se potkrade zakašnjenje u izmirenju obaveza, može vam se desiti da budete odbijeni prilikom pokušaja da kupujete na rate, podignete ili refinansirate kredit.

"Kreditni biro daje izveštaj u kome se sadrže podaci o tekućim računima dozvoljenim pozajmicama, kreditima, jemstvima koje su gradjani dali po drugum kreditima ili lizing obavezama", kaže Lara Pantelić, sa portala kamatica.com.

Ako postoji kašnjenje u plaćanju obaveza, duže od 60 dana, klijent se evidentira kao neuredan platiša i u naredne tri godine ne može da se kreditno zaduži. Banka se na ovaj način štiti i smanjuje rizik od kreditiranja takvih klijenata. Ipak, spremni su da progledaju kroz prste.

"Svaki slučaj se ocenjuje posebno. uzimajući u obzir klijentovu situaciju finansijsku i njegovo ponašanja malo kašenjenje u takvim slučajevima može da odobri kredit klijentu ali može da traži dodatnu garanciju žiranta ili prebacivanje plate na tekući račun da otvori kod banke", kaže Vellibor Vidić iz Eurobanke EFG.

Izveveštaj ni na koji naćin ne ugrožava privatnost klijenta jer u njemu nema podataka o prihodima, a postoje osnovni koji dobijaju banke i lični koji dobija građanin na lični zahtev.

Od skoro građanima je na raspolaganju takozvani onlajn kreditni biro, koji pruža mogućnost dobijanja izveštaja putem interneta. Taj izveštaj je besplatan, a bankari preporučuju da ga uzmete jednom godisnje kako biste izbegli neprijatna iznenadjenja.

strana 1 od 243 idi na stranu