Krugman u poseti Srbiji

Beograd -- Nobelovac Pol Krugman održaće u sredu, 3. oktobra u Beogradu predavanje i razgovaraće sa vodećim privrednicima zemlje.

Izvor: Beta
Podeli

lanovima Nacionalnog saveta za privredni oporavak Srbije i

Krugman je jedan od najistaknutijih i u medijima najčešće citiranih ekonomista u svetu. Najširoj javnosti je poznat kao analitičar i savetodavac o tome kako uspešno savladati posledice recesije u globalnoj ekonomiji.

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je 2008. godine i trenutno je profesor na univerzitetu Prinston, kolumnista je Njujork tajmsa.

Poziva na širu primenu podsticajne fiskalne politike radi smanjenja nezaposlenosti i jačanja privrednog rasta. Njegov "Manifest za ekonomski zdrav razum" su do sada potpisale hiljade svetskih ekonomista. Oštar je kritičar politike štednje.

U medijima su ga često nazivali "narodni tribun američke levice" ili "Mik Džeger političke ekonomije".

Napisao je dvadesetak knjiga, a poslednja je "Okončajte ovu depresiju odmah" smatra se pozivom na akciju.

Srpskoj ekonomskoj eliti Krugman će govoriti o putevima izlaska iz krize.

"Ljudima razum govori da u teškim vremenima vlada mora stegnuti kaiš, iako je pravi put zapravo obrnut. Ako se svi žrtvujemo, niko ništa ne kupuje, dolazi do zastoja... Ako vi štedite tako da ništa ne kupujete od mene, uništavate moj prihod i mi tonući zajednički produbljujemo krizu", kaže Krugman.

strana 1 od 243 idi na stranu