Nemci hoće geotermalne izvore

Beograd -- Nemačke firme traže u Srbiji partnere za investiranje u geotermalne izvore za koje kažu da imaju veliki potencijal.

Izvor: Tanjug
Podeli

Srbija je bogata geotermalnim izvorima energije i ima odličan prirodan i tržišni potencijal za velike investicije u toj oblasti, rekli su predstavnici nemačkih firmi koji u ovde traže partnere.

Srbija još ne koristi taj izvanredan potencijal, koji su potvrdila dosadašnja istraživanja, kao i da bi ozbiljnija ispitivanja dubljih slojeva sigurno pokazala da je prirodno bogatstvo geotermalnim izvorima i mnogo veće nego što se misli.

Zbog toga šest velikih specijalizovanih firmi iz Nemačke traži partnere u Srbiji za investiranje u geotermalne izvore energije, pod kojom se podrazumeva energija koja može da se preuzme iz podzemnih voda, zemljišta i stena.

Generalni direktor kompanije "Geotermeon" Ralf Tilo Vajdler je kazao da se ta kompanija bavi geotermalnim projektima više od 20 godina širom sveta i da su došli u Srbiju kao perspektivnu zemlju u toj oblasti.
"Za nas je veoma važno da nastupamo na inostranim tržištima i zato tražimo jake lokalne partnere i veoma smo zainteresovani za zajednička ulaganja sa lokalnim partnerima, privatnim investitorima, čak i kroz model javno-privatnog partnerstva", kazao je Vajdler.
Vajdler je kazao da je reč o kapitalnim i dugoročnim projektima i da bi Srbija u budućnosti mogla da proizvodi struju za većinu svojih potreba iz geoteramalnih izvora.

Srbija na osnovu svih studija koje su uradjene ima veoma veliki potencijal geotermalnih izvora energije, koji je do sada korišćen samo za grejanje, ali postoji mnogo veći potencijal ako se posmatra proizvodnja struje, naveo je Vajdler.

On je kazao da je njegova kompanija u ovom regionu jedini radila u Turskoj, gde jerazvila nekoliko projekata. Vajdler je istakao da su za tu kompaniju važne tri komponente prilikom investiranja u neku zemlju, uslovi na tržištu, zakonodavstvo i geološki uslovi.
Izvršni direktor kompanije "360plus konsalt" Volfgang Bauer je kazao da je ta kompnija specijalizovana za dubinska geološka istraživanja i upravljanje projektima i da su zainteresovani za Srbiju.
"Ovde smo da bi ispitali srpsko tržište, kakvi su uslovi, zakonodavni okvir, ali i da vidimo da li bi mogli da nadjemo potencijalne partnere za projekte u Srbiji", rekao je Bauer dodajući da su zainteresovani i za prenos savremenih nemačkih tehnologija u Srbiju.
Bauer je kazao da je srpsko tržište tek u povoju u ovoj oblasti i da bi zbog centralnog položaja Srbije na Balkanu mogla zajedno sa Nemačkom da nastupa na projektima u susednim zemljama.
"U Srbiji ima dosta dobro obrazovanih ljudi u ovoj oblasti i oni su veoma motivisani za tu vrstu posla. Ovde, takodje, vidimo da postoji veoma duga tradicija rudarstva", kazao je Bauer.

Bauer je naveo da njegova kompanija traži lokalne partnere, pre svega druge konsultantske kompanije u Srbiji, koje za tu oblast nisu sada mnogo razvijene, ali se očekuje da to postanu narednih godina sa daljom liberalizacijom, kada će delovati i privatne kompanije i servisi, dok sada sve to rade državne firme. "Vidimo mogućnost za otvaranje baze u Srbiji što bi podrazumevalo investiranje u vašoj zemlji, ali to se neće dogoditi odmah već narednih godina", dodao je Bauer napomenuvši da je njegova kompanija do sada radila u regionu, u Turskoj i Austriji.
Čelnik kompanije "Soundcore Gmbh" Paul Ajzenkolb je naveo da se ta firma bavi stručnom podrškom i umanjivanjem troškova u realizaciji ovih projekata i da želi da radie i u Srbiji.
Ajzenkolb je kazao da bi država i kompanije koje se bave proizvodnjom energije trebalo više da pomognu razvoj ove oblasti u Srbiji, jer će od toga svi imati koristi.
Delegacija nemačke privrede u Srbiji je, pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i tehnologije u Berlinu, protekle sedmice je organizovala u Beogradu nemačko - srpsku konferenciju o geotermiji na kojoj su razmatrane mogućnosti saradnje.

strana 1 od 243 idi na stranu