Prodata nova serija evroobveznica

Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je Srbija uspela da proda evroobveznice na međunarodnom tržištu u vrednosti od milijardu dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Time je, prema njegovim rečima, obezbeđeno finansiranje budžetskog deficita za ovu godinu.

Prinos na evroobveznice je 6,625 odsto godišnje, mnogo povoljnije od prodaje koju je organizovala prethodna vlada koja je prodala evroobveznice za milijardu dolara sa prinosom od 7,5 odsto, reako je ministar Dinkić u četvrtak novinarima u Skupštini Srbije.

Tokom reotvaranja postojeće emisije euroobveznica koje dospevaju za naplatu 2021. godine, od 10 do 19 sati u četvrtak, tražnja je bila iznad četiri milijarde dolara ili više od četiri puta i među zainteresovanima je bilo oko 200 investitora, a najviše kupasa je bilo iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, rekao je Dinkić.

Vlada je tokom dana, kada je videla rast tražnje, odlučila da podigne ponudu evroobveznica sa 750 miliona dolara na milijardu, rekao je Dinkić.

Dinkić je, takođe, podsetio da bi do kraja 2012. Ruska federacija trebalo da odobri Srbiji milijardu dolara, čime će time biti završena finansijska konstrukcija za finansiranje budžeta za ovu godinu.

Dinkić je, odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Ccedomira Jovanovića, rekao kako je netačan podatak da se ova vlada zadužila već za 500 miliona evra

U pitanju je svega 140 miliona evra, kazao je ministar.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je u odgovoru na Jovanovićevo pitanje šta je sa najavljenih dva sata jeftinije struje dnevno za gradjane Srbije, rekla da nije jednostavno doneti takvu odluku u kratkom roku.

Problem je i što je dosadašnji tarifni sistem komplikovan za promenu, a izmedju ostalog, doprineo je i lošem stanju u elektro energetskom sistemu zemlje, kazala je ministarka Mihajlović.

Vesti

strana 1 od 9307 idi na stranu