Ljajić: Sprečićemo nestašice

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će biti sprečene nestašice i drastična poskupljenja osnovnih životnih namirnica - ulja, šećera i mleka.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

10:24

Default images

Iz dana u dan pripremamo i usvajamo nove mere kako građane ne bi pogodili poremećaji na tržištu koje je izazvala velika suša, rekao je Ljajić za sutrašnje "Novosti".

On je kazao da "država ne može potpuno da zaustavi poskupljenja jer se cene regulišu na tržištu", ali da je u uslovima velike cenovne nestabilnosti prinudjena da zaštiti najugroženije slojeve stanovništva.
"Intervenisaćemo sve više iz robnih rezervi. Svi koji su već preuzeli ulje iz robnih rezervi, ne smeju da prodaju litar ulja skuplje od 142 dinara", istakao je Ljajić.

Na primedbu da pojedini trgovinski lanci još ne prodaju jeftinije ulje iz robnih rezervi iako im je dostupno, Ljajić je odgovorio to ne može da se spreči.
"Tačno je da ima trgovinskih lanaca koji su potpisali ugovor sa državom, a nisu podigli ulje iz robnih rezervi nego prodaju svoje po višoj ceni", dodao je on.
Ljajić je rekao da su počeli razgovore sa proizvodjačima mleka i da će u ponedeljak, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, biti razmotrene sve mere da mleka bude dovoljno i da ne bude velikog skoka cena. "Siguran sam da ćemo naći rešenje i da će mleka biti", kazao je on. Ljajić je naveo da se "situacija sa šećerom sredila", i da se "normalizuje i sa uljem".

"Intervencije iz robnih rezervi urodile su plodom. Vlada je donela odluku i o bescarinskom uvozu pšenice, kukuruza, suncokretovog semena i šećerne repe, što će uticati na potpunu stabilizaciju tržišta sa životnim namirnicama. Pomoći ćemo proizvodjačima i farmerima u nabavci stočne hrane. Ulja i šećera će biti dovoljno", kazao je Ljajić. On je rekao da je suša je u velikoj meri uzrokovala poremećaje na tržištu, da je činjenica da ima i zloupotreba, ali da će "država koristiti sve dostupne mehanizme da to spreči".

"Sadašnji cenovni udar je bio najjači. On je posledica suše, poskupljenja hrane na svetskom tržištu i povećane tražnje osnovnih namirnica zbog spremanja zimnice. Na sreću, PDV nije povećan na hranu, tako da veće poremećaje ne očekujem", zaključio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: