"NBS nije dobro kontrolisala banke"

Beograd -- Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ocenio je da Narodna banka Srbije nije dobro kontrolisala poslovne banke.

Izvor: Beta
Podeli

Prema njegovim rečima, NBS je neke domaće banke puštala da daju kredite bez ikakvog obezbeđenja.

"Jasno je da supervizija centalne banke nije bila adekvatna", rekao je Dinkić u Skupštini Srbije obrazlažući predlog rebalansa budžeta i mere za finansijsku konsolidaciju.

Centralna banke je, kako je ocenio, "sa jedne strane plasmane dobrih, solidnih banaka, bilo domaćih bilo stranih, 'penalizovala' tako sto je tražila velika obezbedjenja, a sa druge strane potpuno puštala neke banke da odobravaju kredite bez ikakvog kolaterala, bez ikakvog obezbeđenja, očito pod političkim pritiscima".

Dinkić je rekao da zbog neadekvatne klasifikacije bankarskih kredita Srbija beleži i rast takozvanih nenaplativih kredita.

Do rasta nenaplativih kredita, prema njegovim rečima, došlo je zbog toga što je centralna banka u delu za superviziju terala "mak na konac" i neadekvatno klasifikovala obezbedjenje kvalitetnih preduzeća, ali nije videla ogromne propuste u radu nekih državnih banaka.

Te domaće banke "očito nisu kontrolisane, što je dovelo do potrebe saniranja njihovih gubitaka, u mandatu prethodne vlade, koja je čak 210 miliona evra ubacila u tri državne banke", rekao je ministar finasija i privrede.

Precizirao je da je vlada "ubacila" oko 100 miliona evra u takzvanu Novu agrobanku, oko 90 miliona evra u Razvojnu banku Vojvodine i 20 miliona evra u Kreditnu banku Beograd.

Dinkić je rekao da je tražnja za subvencionisanim kreditima mnogostruka veća od očekivanja i istakao da ako se želi izaći iz programa subvencionisanih kamata moraju da se urade mere za snižavanje tržišnih kamatnih stopa.

Vesti

strana 1 od 9233 idi na stranu