Male firme iz Nemačke hoće u Srbiju

Nemačka je po visini investicija u Srbiju na četvrtom mestu, a spoljnotrgovinska razmena je u stalnom porastu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

15:37

Default images

Srbija najviše izvozi u Nemačku, a najviše uvozi iz Nemačke. U Srbiji bi uskoro trebalo da dođu i mala i srednja preduzeća iz Nemačke.

Prošle godine, dostigla je tri i po milijarde dolara. Nemačka je u Srbiji, na prvom mestu i po izvozu i po uvozu.

Nemačka postaje vodeći partner Srbije u svim privrednim sektorima. Srbija u Nemačku najviše izvozi električne mašine, aparate, voće i povrće, obojene metale i odeću.

A iz Nemačke najviše uvozimo vozila, industrijske mašine, medicinske i farmaceutske proizvode. Samo u prvom polugođu ove godine beležimo i 15,1 milion evra nemačkih investicija.

U Privrednoj komori Srbije kažu da se radi o snažnijim nemačkim kompanijama koje kod nas prave proizvode za tržište Evropske unije.

Ono što je u najavi jeste kontinuiran nastup nemačkih komopanija.

"Ono što mi očekujemo i nadamo se da će u narednom periodu uslediti jeste dolazak onih manjih i srednjih kompanija i stvaranje nekih zajedničkih kompanija sa našim", kaže potpredsednik PKS Mihailo Vesović.

Veliki broj malih i srednjih kompanija već je kontaktiralo s predstavništvom naše komore u Frankfurtu, kako bi premestili deo ili kompletnu proizvodnju u Srbiju. Najviše ih interesuju ulaganja u poljoprivredu, savremene tehnologije, metalsko-prerađivači kopleks, a naročito u energetiku. Jedna od najvećih prednosti Srbije jeste lokacija koja je veoma blizu Nemačke.

"Srbija ima prednost i kao zemlja koja raspolaže radnom snagom, dovoljno edukovanom po povoljnim finansijskim uslovima i kulturi koja je veoma bliska Nemačkoj, što je veoma bitno kada mala i srednja preduzeća žele da izmeste svoju proizvodnju u druge zemlje", ističe direktorka predstavništva PKS u Nemačkoj Milanka Vučić.

Investitori traže i sigurnost ulaganja. U ministrstvu eneregtike kažu da je primer dobrog posla memorandum, koji je EPS potpisao sa energetskom kompanijom "ERW" za gradnju hidroelektrana na Moravi i trećeg bloka Obrenovačkih termoelektrana.

"Ono što jeste razlika rekla bih između ovog memoranduma koji je potpisan i svih onih koji su potpisivani u proteklom periodu, a bilo ih je mnogo u oblasti energetike, jeste da je iza ovih memoranduma stala cela Vlada Srbije", ističe ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ipak, naši privrednici od vlasti traže bolju promociju kako bi sa svojim proizvodima i uslugama konkurisali na izbirljivom nemačkom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: