Dinkić: Smanjićemo porez na plate

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, ali nije rekao kada će to biti učinjeno.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

11:15

Default images

"Ne možemo uraditi to u ovome trenutku, jer ne bismo mogli da zaustavimo rast deficita i javnog duga. Očekujem da će se to uraditi tokom mandata ove vlade", kazao je Dinkić.

Kako je istakao, "to je najozbiljnija stvar koju treba uraditi nakon ukidanja parafiskalnih nameta".

Dinkić je rekao i da bi u slučaju da se sada odobrilo smanjenje poreza i doprinosa na zarade to značilo i povećanje stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) ne sa 18 na 20 odsto, već sa 18 na 22 odsto.

"Smatrali smo da bi veće povećanje PDV-a od 20 odsto imalo negativne efekte", rekao je Dinkić i dodao da bi povećanje PDV-a za dodatnih dva odsto značio "smanjenje poreza na zarade sa sadašnjih 64 na oko 54 odsto".

Prema njegovim rečima, efekat takvog smanjenja poreza na zarade "ne bi bio mali, ali ne bi bio ni dramatičan".

"Smatrali smo da u ovom trenutku kada imamo recesiju u Srbiji i kada će srpska ekonimija imati pad izmedju 0,5 i jedan odsto, svako veće povećanje PDV-a od zakonom predloženog, koje je bilo nužno, ne bi imalo dobre efekte", rekao je Dinkić.

Dinkić je odbacio tvrdnje predsednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da je primena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je parlament usvojio na inicijativu Dinkićeve stranke, povećala konsolidovani deficit države.

Kako je naveo Dinkić, tim zakonom o finansiranju lokalnih samouprava samo su preraspodeljeni prihodi izmedju Republike i opština i gradova. Lokalne samouprave su dobile tim zakonom i nove nadležnosti kao što je briga o putevima koji su im prebačeni na upravljanje u februaru ove godine.

"Nisu krive lokalne samouprave i zakon već izborna kampanja koja je trajala pet meseci kada se previše trošilo i u opštinama i na republičkom nivou", kazao je Dinkić, čija je stranka G17 plus bila deo i prethodne vladajuće koalicije koju je predvodila sada opoziciona Demokratska stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: