Koliko banke zarade samo na tekućim

Za održavanje tekućeg računa banka može godišnje da naplati i do 5.000 dinara, ukoliko građanin nije u potpunosti obavešten kakve usluge želi uz isplatu plate.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 17.09.2012.

10:34

Default images

Većina banaka, a naročito strane, uvele su pakete usluga vezane za tekući račun preko kojeg stižu plate i penzije. Održavanje se naplaćuje od 100 do 450 dinara, zavisno od izabranog paketa. Tako ovdašnje banke, godišnje samo na ovoj usluzi zarade i do milijardu dinara, pišu Novosti.

Prosečna cena bankarskog “paketa” je od 150 do 300 dinara, a za ovaj iznos može da se koriste dozvoljeni minus, kreditne kartice, SMS usluge obaveštenja, gotovinski kredit, čekovi, trajni nalog, osiguranje...

Prosečan klijent uglavnom se opredeljuje za prekoračenje po tekućem računu, čekove, SMS obaveštenje, kreditnu karticu, dok stariji građani tek za dozvoljeni minus i čekove. Ipak, banke u najvećem broju slučajeva ponude najskuplji paket, koji velikom broju klijenata nije neophodan.

"Održavanje tekućeg računa se naplaćuje, jer naši službenici moraju da knjiže, izdaju čekove, zatim izvode i rade druge slične poslove. Građani mogu da biraju pakete u skladu sa mogućnostima i potrebama. Nije svima neophodno elektronsko plaćanje, mada bi bilo poželjno, jer se ne čeka u redovima za plaćanje računa", ukazuju u jednoj stranoj banci.

Dok većina banaka naplaćuje održavanje tekućeg računa, s druge strane za svako stajanje novca na tom istom računu, mnoge banke ne daju nikakvu kamatu, a neke od 0,5 do tri odsto godišnje! Korišćenje dozvoljenog minusa po tekućem računu plaća se kamatom od 27 do 39,90 odsto godišnje, a ulazak u “crveni” minus od 60 do 80 odsto godišnje. Čak se i izdavanje čekova naplaćuje pet dinara po komadu.

Građani moraju da obrate pažnju na tekuće račune koje više ne koriste, jer ima banaka koje iako više nema prometa na njima naplaćuju - održavanje. Ako neko zaboravi na ovu činjenicu i podnese zahtev za kreditnu karticu ili kredit, može biti odbijen, jer je Kreditni biro registrovao da ima neizmirena dugovanje po tekućem računu. Taj iznos nekada može biti i nekoliko hiljada dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: