Ima zainteresovanih za železaru

Ministar prirodnih resursa Milan Bačević izjavio je da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine biti pronađen strateški partner za Železaru Smederevo.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.09.2012.

10:50

Default images

„Ja sam veliki optimista da ćemo mi to da završimo vrlo brzo, čak sam spreman da izjavim da ćemo to završiti u prvoj polovini naredne godine“, rekao je ministar Bačević.

Bačević je podsetio da je za Železaru zainteresovana jedna ruska kompanija, čije ime nije želeo da otkrije, ali je dodao da postoje i drugi potencijalni partneri sa kojima se razgovara i svi su sa Istoka.
Ti potencijalni partneri su uglavnom Rusi i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena u smederevsku železaru, precizirao je Bačević.
„Nije se ta priča svela samo na jednu kompaniju. Ima više interesenata, a mi naravno, tražimo najbolje rešenje“, dodao je ministar.
Pošto je u Železaru ugrađena ruska tehnologija, Rusi su prepoznali da bi preko te tehnologije , čak i u ovim uslovima krize, mogli da ostvaruju između 10 i 15 procenata veću proizvodnju čelika, nego što su to radili njihovi prehodnici ,na istoj tehnologiji, istakao je Bačević.
Železara sada za Srbiju predstavlja „kamen oko vrata“, jer njen rad na tehnološkom minimumu i vlada to preduzeće svakog meseca finansira „ozbiljnim“ novcem, napomenuo je ministar i naglasio da smo zbog toga prinudjeni da što pre pronadjemo strateškog partnera, koji će prepoznati svoj interes, u proizvodnji u smederevskoj železari.
Cilj je da „oživimo“ Železaru, da uposlimo nekoliko hiljada ljudi i pomognemo u plasmanu čelika, koji recimo može da služi za proizvodnju šasija u automobilskoj industriji u Kragujevcu, ili u namenskoj industriji u Srbiji, kazao je Bačević.
Velike su mogućnosti za korišćenje čelika i čeličnog lima iz smederevske železare, dodao je on i podsetio da je američka kompanija „Ju es stil“ nekoliko godina ostvarivala veoma visoke profite od proizvodnje u smederevskoj železari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: