Koliko je opala kupovna moć građana

Beograd -- Prosečno domaćinstvo u Srbiji raspolaže mesečno sa oko 50 hiljada dinara, pokazuju zvanični podaci.

Izvor: B92
Podeli

Međutim, pitanje je koliko troškova tom sumom jedna porodice može da podmiri, s obzirom na sva najavljena poskupljenja.

Pored rasta cene energenata, još jedan faktor mogao bi da bude i najava povećanja poreza na dodatu vrednost.

Meso, mleko, kafa, kucna kozmetika, samo su neke od stvari čije se poskupljenje najavljuje. Građani više ne mogu ni da pobroje šta je sve i za koliko poskupelo.

U Mlekari Moravica u Arilju ističu da nisu podizali cene svojih proizvoda od 2010. godine, dok su za to vreme struja ili ambalaža koju koriste poskupele i za 20 osto. Navode da će zbog PDV biti prinuđeni da delom koriguju cenovnik.

I trgovci najavljuju da se mogu očekvati veće cene, pogotovo onih namirnica koje ne spadaju u kategoriju osnovnih. Tako bi mogle da poskupe kozmetika, kućne hemija, odeća i obuća i usluge fiksne i mobline telefonije.

Država je spremna da interveniše iz robnih rezervi da bi se predupredile više cene hrane.

"Sigurno to nije popularna mera ali verujem da ce imati minimalne efekte kada se radi o ukupnojprivrednoj aktivnosti imajuci u vidu povecanje cena imajuci u vicu činjenicu da mi ne podižemo PDV na osnovne životne namirnice on ostaje na 8 odsto", kaže Rasim Ljajić.

A da je pala kupovna moć stanovništva nema nikakve dileme, pošto su za poslednjih godinu dana cene otišle skoro osam odsto, a realna vrednost plata je pala za skoro tri odsto.

Vesti

strana 1 od 9299 idi na stranu