"PDV će minimalno uticati na cene"

Beograd -- Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić rekao je da će povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto minimalno uticati na skok cena hrane

Izvor: Tanjug
Podeli

"Na cene hrane mnogo više će uticati aktuelna suša i rast cena hrane na svetskom tržištu, koji se kreće od šest do deset odsto", kazao je Ljajić i podsetio da Srbija još spada u grupu zemalja sa najnižom stopom PDV-a.

On je naveo kao primere Poljsku u kojoj je PDV 23 odsto, Hrvatsku - 25 odsto, Mađarsku sa 27 odsto.

Ljajić je najavio da Ministarstvo koje on vodi danas nastavlja pregovore sa Unijom pekara Srbije, koja je nadavno tražila poskupljenje hleba "sava" i da su u razgovore uključeni predstavnici velikih i malih proizvodjača.

"Pokušavamo da dođemo do rešenja kako proizvođači ne bi trpeli štetu zbog rasta cena pšenice, brašna i energenata. Međutim, moramo da vodimo računa i o zaštiti najugrozenijih kategorija stanovništva", objasnio je Ljajić.

On je naveo i da se priprema nova uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500, koja će stupiti na snagu posle 30. septembra, do kada je postojeća Uredba na snazi.

Ljajić je rekao da će tržisna inspekcija već ovih dana početi kontrolu trgovina, kako bi se sprečio eventualni pokušaj trgovaca da naprave veštačku nestašicu povlačenjem ulja i šecera iz rafova očekujući njihovo poskupljenje.

"Proizvodnja ulja i šećer koju imamo dovoljna je za domače potrebe, a s druge strane imamo i mogućnost intervencije iz robnih rezervi ukoliko za to bude bilo potrebe. Trenutno imamo 12.000 tona šecera i 13.000 tona ulja u robnim rezervama i u toku je tender za nabavku novih količina ulja i šečera koji sprovodi Direkcija za robne rezerve", naveo je Ljajić.

Upitan da li će ruski kredit biti dovoljan da se obezbedi redovna isplata plata i penzija do kraja godine ministar trgovine je odgovorio potvrdno i dodao da veruje da će merama koje su preduzete i onim što će se još učiniti u narednom periodu obezbediti redovnost isplata, ne samo plata i penzija već i svih socijalnih davanja.

Vesti

strana 1 od 9300 idi na stranu