"Slamarica" ipak najbolja

Beograd -- Građani Srbije vrlo oprezno ulazu svoj novac. Najbrojniji su oni koji ulažu u nekretnine i štednju, a nekolicina se odlučuje za rizičnije poduhvate poput berze.

Izvor: B92
Podeli

Građani najčešće ulažu u nekretnine i stednju u bankama. Ipak koliki je broj građana koji to radi teško je utvrditi, a isto tako je teško doći do njih.

Transakcije se najčešće završavaju jednim telefonskim razgovorom, a interesovanje za brokerske kuće je malo.

Investira se u akcije Naftne Industrije Srbije ali i takozvane sigurne akcije na Inostranim berzama.

Za razliku od naših prostora gde su građani i dalje nepoverljivi kada su ovakve investicije u pitanju, u SAD-u je jos pre skoro 100 godina vise od četrdeset posto stanovništva trgovalo akcijama i obveznicama.

Danas se taj broj procenjuje na gotovo polovinu građana Amerike. Da li je razlog ne dovoljna informisanost ili strah od rizika naših ljudi?

Ubedljivo najzastupljeniji način investiranja u Srbiji su nekretnine. Uprkos cestim turbulencijama na ovom tržištu, čini se da građani Srbije najviše vole da svoje investicije učine opipljivim u odnosu na one kojima se trguje na berzama.

Kada sumiramo, dolazimo do zakljucka da najveci broj građana Srbije investira u nekretnine, manji deo, oko cetiri procenta građana daje novac na štednju u bankama, a svega jedan procenat učestvuje na berzi.

Ipak, čini se da je i dalje najzastupljeniji tradicionalni način čuvanja u slamarici.

Vesti

Do penzije pet godina duže?

Beograd -- Produženje životnog veka nosi sa sobom i više godina na radnom mestu, i to je jedan od osnovnih razloga kojim se vode zakonopisci kako kod nas tako i u Evropi.

Srbija petak 15.12. 08:57 Komentara: 64
strana 1 od 9232 idi na stranu