Ocena 30 dana rada novog guvernera

Kontinuitet - ovako ekonomisti ocenjuju privih mesec dana rada Jorgovanke Tabaković otkako je došla na mesto novog guvernera NBS.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

14:01

Default images

Kako smatra ekonomista Goran Nikolić i sada, kao i za vreme prethodnog guvernera, imamo restriktivnu politiku NBS i pokušaje da se suzbije pritisak na dinar.

"Postoje dve mogućnost, jedna je da da nova guvernerka praktično nastavl istu politiku i za sada bi se moglo reći da je to tako. Međutim, postoji i druga opcija, a to je da se jedno vreme nastavi takva politika, a da onda dođe do njene promene. Ta promena može biti u smislu promene kursnog režima, recimo, ili promene bazičnih osnova funkcionisanja narodne banke, u smislu da li će se targetirati inflacija.. Ali za sada nema naznaka da se tako nešto dešava, znači imamo kontinuitet", kaže Nikolić.

Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis kaže da se promenom na čelu NBS očekivala stabilizacija kursa.

"Visina kursa je kod nas delom psihološke prirode, ali je delom i realna situacija, jer mi nemamo dovoljan devizni priliv koji bi podržao stabilan kurs. Ta situacija se nastavila, ništa se značajno nije promenilo u proteklih mesec dana. Kurs je ostao relativno visok, a u prošlih mesec dana prodato je još 50 miliona evra deviznih rezervi da bi se održao kurs", kaže Radojka Nikolić.

I ona smatra da za sada imamo nastavak u vođenju makroekonomske politike

"To su uslovi koje ne može ni jedan guverner drastično da promeni, jer on nasleđuje modele rada, postoje zakonometrnosti u monetarnoj politici koje moraju da se poštuju. Tako da je u ovom dosadašnjem delu upravo nastavak monetarne politike kakvu smo imali za vreme Dejana Šoškića", kaže naša sagovornica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: