"Jat prodajemo Er Aziji"

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je da su započeti pregovori sa Er Azijom o kupovini nacionalnog avioprevoznika, Jata.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.09.2012.

11:03

Default images

Mrkonjić se nada pozitivnom ishodu.

Ministar je prilikom obilaska mosta Zemun-Borča rekao da je u pitanju ozbiljna malezijska kompanija.

"Er Azija" je već četvrti put zaredom proglašena za najbolju niskotarifnu aviokompaniju sveta. Prema nezvaničnim informacijama, ova aviokompanijaima ima plan da u Beogradu otvori regionalni centar iz kojeg bi se preko Kuala Lumpura letelo i ka najudaljenijim destinacijama, Japanu i Australiji, ali još nisu poznati detalji u vezi sa tim aranžmanom.

Maležanima je, kako se tvrdi, potrebna tačka u Evropi u kojoj će sa Starog kontinenta prikupljati putnike za Kuala Lumpur i dalje ih prevoziti ka destinacijama na istoku.

"Er Azija" prevozi putnike na više od 400 destinacija u 25 zemalja i njenu flotu trenutno čini 101 avion, a naručeno je još 200 novih koji bi trebalo da budu isporučeni 2016. godine.

Jat ervejz ima flotu od 14 aviona, od cega 10 letelica tipa "boing 737-300" i četiri "ATR 72-200", i država već duže vreme pokušava da za njega nadje strateškog partnera.

Na prvom tenderu za prodaju 2008. nije bilo ponuda za prodaju 51 odsto kapitala po ceni od 51 milion evra.

Vlada Srbije je polovinom prošle godine raspisala tender za strateškog partnera za osnivanje nove aviokompanije, za koji se zainteresovala letonska kompanija "Baltik aviejšen sistems", koja je posle odustala.

Srpska aviokompanija "Jat ervejz" je prošlu godinu završila sa gubitkom od 3,2 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: