"Aranžman sa MMF-om dobar potez"

Beograd -- Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor ocenio je kao dobar potez najavu Vlade Srbije da obnovi aranžman sa MMF-om u 2013.

Izvor: Beta
Podeli

Brefor je novinarima nakon panel diskusije o ekonomskim prioritetima Vlade Srbije u organizaciji časopisa NIN pohvalio i osnaživanje uloge Socijalno-ekonomskog saveta, kao i najavu ukidanje taksi koje nepotrebno optereću poslovanje srpske privrede.

Prema njegovim rečima, snižavanje kreditnog rejtinga Srbije nije bilo neočekivano, jer po njegovom mišljenju to nije rezultat nedavnih dogadjaja, već je to svetski fenomen.

Brefor je kazao da je i pre izbora bilo jasno da Srbija ide ka velikom budžetskom deficitu, pa, kako je dodao, smanjenje rejtinga nije rezultat izbora i prvih poteza vlade.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji je rekao da je bilo mnogo najava koje se odnose na promenu u ekonomiji, ali da se do sada nije videlo mnogo stvarnih odluke.

On smatra da postoji potreba za prilagodjavanje oko prihoda u budžetu, ali i oko troškova.

Brefor je istakao da u kratkom roku ipak ne mogu da se vide poboljšanja u smanjenju budžetskog deficata, već mara da se sačeka rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i budžet za 2013.

strana 1 od 244 idi na stranu