EBRD: Srbiji 800 miliona evra

Srbija ove i naredne godine može računati na finansijsku pomoć EBRD-a u vrednosti od 800 miliona evra, izjavio je predsednik EBRD Suma Čakrabarti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

11:58

Default images

To je posle sastanka sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem izjavio predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Srbija može da računa na kredit Evropske banke za obnovu i razvoj. 400 miliona ove godine i isto toliko tokom 2013. Predsednik EBRD koji je tek dva meseca na toj funkciji Sumo Čakrabarti kaže da je došao između ostalog jer je formirana i nova vlada, kako bi se upoznao sa njenim planovima.

On je naglasio da je za Srbiju veoma važno da uspostavi rast privrede, smanji nezaposelnost i poveća prihode u budžetu, ali da može da računa na pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj za različite projekte.

Čakrabarti kaže da je ključna stvar za Srbiju da dođe do privrednog rasta i smanji nezaposlenost koja je visoka, i ukoliko se vlada na pravi način pozabavi fiskalnom politikom i sve dovede u svoj red mislim da će biti napretka u samom planu privrede.

"EBRD je spremna da pruži pomoć u širokom opsegu sektora. Ono što jeste ključni cilj je da se naprave projekti koji bi povećali zaposlenost. Ono što želim da vam poručim jeste da Srbija ima veliki potencijal", kaže Čakrabarta.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će saradnja sa Evropskom bankom za obnovui razvoj pomoći Srbiji da obezbedi privredni rast i smanjenje
nezaposlenosti.


"Srbija želi da što pre izađe iz krize, da ima što veću stopu rasta u narednim godinama da se u narednoj godini se budžetski deficit smanji na ralni i podnošljiv okvir. Svakako je naša saradnja sa EBRD od velikog značaja", kaže Dačić. Predsednik EBRD Čakrabarti dodaje i da će Srbija morati da sprovede i brojne reforme kako bi privukla investicije u privatni sektor čime bi ublažila krizu.

"Kada dođe do oporavka i prema nekim predviđanjima to bi trebalo da bude za nekih 18 meseci, i Srbija bi trebalo da bude u prilici da to iskoristi. Ima više primera kako privući investicije, a to je dobar pravni sistem, sistem oporezivanja", navodi Čakrabarti.

Planova u šta bi novac od kredita bio uložen ima mnogo.

Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će jedan deo novca ići u saobraćaju infrastrukturu.

"A drugi deo novca u energetiku. Ali hajde da se prvo do kraja napravimo te planavo i da ga usaglasimo sa EBRD pa ćemo ga izneti javno. Ali definitivno bi najveći deo išao saobraćaju, energetic. U EBRD oni računaju i privatnom sektoru, a mi smo zainteresovani i za dokapitalizaciju državnih banaka i kompanija", kaže Dinkić.

EBRD od 2001. Srbiji odobrila oko tri milijarde evra u vidu brojnih kredita za finansiranje različitih projekata, a najviše u izgradnju infrastrukture.

---ekonomiju tako i za region u kome se nalazi i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: