Bugarin:Ukinuti ekonomske diplomate

Beograd -- Privredna komora Srbije je spremna da preuzme funkciju ekonomske diplomatije, a taj posao ne bi koštao državu ni dinara, kaže predsednik PKS Miloš Bugarin.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ekonomska diplomatija ne bi trebalo da bude trošak države već poslovne zajednice, PKS ima kapacitete da podmiri te troškove i kvalitetne kadrove koji bi uspešno zastupali interese srpske privrede u svetu, rekao je on za Tanjug.

"Spremni smo da na tu temu razgovaramo sa Vladom Srbije, da preuzemo obavezu i funkciju ekonomske diplomatije, koja bi tesno saradjivala sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvama u svetu", poručio je Bugarin.

On je istakao da je slanje ekonomskih diplomata u 27 zemalja sveta ogroman trošak, ali i poruka da ne delujemo kao dobro organizovana i sinhronizovana država koja bi koristila sve institucionalne potencijale u funkciji srpske privrede.

Apsurdno je slati ekonomske diplomate tamo gde postoje predstavnici PKS koji dobro rade jer direktori predstavništava imaju već funkciju ekonomskih diplomata i kvalitetno saradjuju sa našim ambasadama, privrednim komorama i poslovnim asocijacijama zemlje domaćina.

"Tamo gde PKS nema svoja predstavništva, ne kažem da je to loš potez što su poslali ekonomske diplomate, ali sigurno bi bilo mnogo pametnije da se promisli i dogovori čiji posao to treba da bude", smatra čelnik PKS.

On je rekao da ne može da sudi o dvogodišnjem učinku ekonomskih diplomata osim da su ogroman trošak, napomenuvši da najjeftinije predstavništvo PKS u inostranstvu košta oko 100.000 evra godišnje.

Konsultanat za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je angažovanje ekonomskih diplomata bilo rasipanje novaca, nagrađivanje ljudi po partijskoj liniji koja nije mogla doneti prave rezultate.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da je prethodna vlada možda imala dobru ideju da pomogne srpskoj privredi, ali da nije bio dobar odabir kadrova.

On smatra da sve ekonomske diplomate treba da se vrate u zemlju jer za dve godine nisu uspeli da obave ključni zadatak dok je ekonomska diplomatija posao i Privrede komore Srbije i da ih ne treba duplirati.

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ranije je u medijima najavio da će do kraja sedmice od ekonomskih ambasadora Srbije zatražiti da u najkraćem roku podnesu izveštaj o radu.

On je rekao da država ne može da plaća ekonomske ambasadore koji zarađuju dve do četiri hiljade evra mesečno, a nemaju nikakve rezultate i borave u zemljama sa kojima je trgovinska razmena na minimumu.

Ljajić je ukazao da je analizirao izveštaje o radu ekonomskih ambasadora do aprila ove godine i da u njima nije našao velikih konkretnih rezultata.

Kako je objasnio, od postignutih razultata zavisiće ostanak ekonomskih diplomata na toj funkciji, ne isključujući mogućnost da pojedini ambasadori budu povučeni sa tih funkcija.

Ljajić je naveo da će uspešnost ekonomskih ambasadora utvrditi u saradnji sa Ministarstvom finansija i privrede, na čijem je čelu Mlađan Dinkić.

strana 1 od 244 idi na stranu