Potez novog guvernera ojačao dinar

Skok vrednosti dinara proteklih nekoliko dana najvećim delom je posledica nastavka restriktivne monetarne politike NBS i povećanja referentne kamatne stope.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

17:04

Default images

Kako je ocenio je profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić na kurs dinara je dobrim delom uticala politika NBS koja je produžila restriktivnu notu, "podigla referentnu kamatnu stopu i dinarski deo u obaveznim rezervama i samim tim povukla dinarsku likvidnost, što je uticalo da dinar ojača vrednost".

Na pitanje šta se može očekivati kada je reč o vrednosti dinara u narednim danima, Grubišić je odgovorio da, što se tržišnih uslova tiče, treba i dalje očekivati pritisak na slabljenje vrednosti nacionalne valute imajući u vidu obaveze koje dospevaju do kraja godine.

Kako je podsetio, do kraja godine dospevaju na naplatu 4,4 milijarde evra, a nešto oko tri milijarde u drugom delu godine, što će vršiti pritisak na vrednost dinara.

"Kakvu će politiku voditi NBS to je za nas nepoznanica kao i da li će odgovarajućim tempom ići naplata budžetskih prihoda koja će delimično uticati na to", naglasio je Grubišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: