Farma za proizvodnju organskih jaja

Beograd -- Srbija je ove godine dobila prvu sertifikovanu farmu za organsku proizvodnju jaja na Balkanu.

Izvor: B92
Podeli

U odnosu na uobičajen način proizvodnje, organska proizvodnja deluje skoro egzotično.

Ovako proizvedena jaja će biti 50% skuplja od onih standardnih, što nažalost znači da većina građana ipak neće moći da ih priušti.

U Dupljaji kod Bele Crkve oko 1800 kokica Stevice Kračunjela je pušteno da se potpuno slobodno kreću okolo, kljucaju, čeprkaju i hrane sa osim žitaricama i sa onim što nađu u prirodi.

Mlado jato koje još nema osamnaest nedelja se sastoji isključivo od starih autohtonih rasa živine i hrani se samo certifikovanom organskom hranom. To je bio jedini put da se za ovde proizvedena jaja dobije sertifikat da su organska.

Stevica Kračunjel, odgajivač koka je pionir u ovom poslu, očekuje da jato pronese uskoro.

"Mada se današnja živina hrani isključivo koncentratom, zapravo kada im se da izbor kokice uživaju u tome da pasu travu. Kada su tek doseljene - trava je bila u visini pasa, a sada je gotovo nema".

Preko dana živina se slobodno kreće , a tokom noći sama ulazi u veliki kokošinjac gde provodi noć. Kada jato pronese, petlovi će biti prodati kao organska piletina. No, to što su ovako gajene koke srećne ima praktičnu vrednost jer ima manje hormona stresa u njihovim proizvodima.

Još uvek se ne zna ko će kupovati jaja ali naći će se kupac ima interesovanja.

Mada će ova jaja biti svega 50% skuplja od standarnih, pitanje je da će obični građani moći da ih priušte. U svakom slučaju Stevica Kračunjel se nada zaradi jer će imati robu koju niko drugi u ovom momentu ne može da ponudi.

strana 1 od 244 idi na stranu