Zašto kod nas cene goriva "skaču"?

Beograd -- Benzin je poskupeo tri puta u proteklih sedam dana, od utorka do utorka, samo benzin evropremijum je ukupno poskupeo skoro pet dinara.

Izvor: RTS
Podeli

Najniža cena litra tog goriva, koje se uglavnom uvozi, sada je oko 154 dinara.

Naftašima je izgovor za učestala poskupljenja to što su kursne razlikevelike i zato što je domača valuta oslabila prema evru.

Aleksandar Mileusnić iz Petrobarta rekao je da na osnovnu cenu ne mogu sami trgovci da utiču.

Već, kako je rekao, utiče svetska cena derivata, pošto se radi o berzanskom proizvodu, kao i kurs dinara u odnosu na evro, odnosno na dolar jer se trgovina naftnim derivatima obavlje u dolarima.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je poslednja dva meseca, maj i jun, cena i benzina i dizela niža u evrima nego u maju i junu prethodne godine.

Iako je za plate u Srbiji gorivo preskupo, u poređenju sa zemljama regiona, jeftinije naftne derivate od Srbije imaju sada samo Bosna i Hercegiovina i Rumunija.

U NIS-u koji je glavni snabdevač, u narednom periodu očekuju da se cene zadrže oko sadšnjeg nivoa.

Kravčenko je rekao za RTS da s obzirom na spoljne faktore, mogućnost da značajnih promena neće biti je viša od 50 odsto.

Međutim, ne treba zaboraviti unutrašnje faktore koji će uticati na poskupljenje. Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić već je najavio mogućnost povećanja akciza na gorivo.

strana 1 od 255 idi na stranu