Agencija može da snizi cenu struje

Beograd -- Agencija za energetiku Srbije (AERS) pripremila je nove metodologije za određivanja cena korišćenja sistema za prenos struje, gasa, nafte i naftnih derivata.

Izvor: Beta
Podeli

Novim metodologijama predviđena je bolja zaštita kupaca ali i mogućnost da Agencija zahteva snižavanje cene da bi se zaštitili kupci u slučajevima kada se troškovi operatera smanjuju.

U AERS-su su rekli da će se nove metodologije primenjivati od promene cena struje i gasa. Prema Zakonu o energetici, AERS će od oktobra određivati cene struje i gasa, umesto Vlade Srbije.

Primedbe na nove medotodologije cena korišćenje prenosnih energetskih sistema mogu se dostaviti AERS-u do 24. avgusta. Agencija za energetiku je istakla da se novim metodologijama, usklađenim sa Zakonom o energetici, određuju uslovi i način utvrđivanja maksimalne visine prihoda operatera prenosnog i transportnih sistema, kriterijumi za raspodelu tog prihoda, elementi za obračun i način obračuna usluge.

Novim metodologijama se zamenjuju dosadašnje metodologije i tarifni sistemi. Kako su istaklu u AERS-u, u domaću regulativu su u potpunosti prenete
relevantne odredbe ranijih, a delom i novih direktiva EU, čime se omogućava dalji razvoj tržišta energije i podržava uključivanje u regionalno i evropsko energetsko tržište.

Tekst metodologija se može videti na sajtu Agencije www.aers.org.rs, u rubrici javna konsultacija.

strana 1 od 255 idi na stranu