Dinkić: Zadužićemo se da preživimo

Naša zemlja će se zaduživati po povoljnim uslovima, kako bi se obezbedilo preživljavanje države do fiskalne konsolidacije, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 29.07.2012.

10:14

Default images

"Zadužićemo se svuda gde je moguće izvući povoljne uslove", rekao je Dinkić i precizirao da ćemo ko god nam ponudi relativno povoljne uslove u ovoj teškoj svetskoj krizi morati da takve pozajmice uzimamo da bismo obezbedili preživljavanje države do fiskalne konsolidacije .

On je istakao da je takvo pozajmljivanje neophodno, jer, kako je naglasio, ne namerava da "diže u nebesa" poreze da bi se dobio novac za plate i penzije, pošto bi to ubilo privredu do kraja .

Dinkić je rekao da će domaće poslovne banke biti jedan od izvora pozajmljivanja na kratak rok, kroz prodaju trezorskih zapisa i napomenuo da je prošla Vlada Srbije planirala emisiju evro obveznica, dodavši: "I mi ćemo to uraditi".

Ministar finansija i privrede je naglasio da su u planu i bilateralni aranžmani s prijateljskim zemljama, poput Rusije, koja je već u nekim neformalnim kontaktima izrazila želju da nam brzo konvertuje jedan deo kredita za pomoć budžetu, nekih 200 miliona do 300 miliona dolara, koji je već odobren prethodnoj vladi za železnicu.

Razgovaraće se o tome i sa drugima, kazao je Dinkić i dodao da će biti nastavljeni i razgovori s MMF-om i Svetskom bankom.

Dinkić sutra sa Svetskom bankom o zajmovima za privredu

Dinkić sastaje se sutra sa delegacijom Svetske banke koju će predvoditi koordinatorka te međunarodne finansijske institucije za Jugoistočnu Evropu DŽejn Armitidž i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, najavljeno je iz ministarstva finansija i privrede.

Dinkić je ove nedelje već najavio da će od ponedeljka krenuti u rešavanje nagomilanih problema u domaćim finansijama i privredi, a sa Džejn Armitidž razgovaraće o zajmovima za likvidnost privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: