Nikolićev savetnik ukrao robni žig?

Magnohrom je pokrenuo postupak za zaštitu robne marke, jer se logotip ove fabrike nalazi na makedonskom bojleru koji uvozi i prodaje „Trgomen“, piše Politika.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 27.07.2012.

15:12

Default images

U salonu firme Trgomen iz Kraljeva, koja se nalazi u vlasništvu Predraga Mikića, odnedavno savetnik predsednika Srbije za privredu, prodaju se bojleri koji se uvoze iz Makedonije ali koji na sebi imaju nalepnicu "magnohrom".

Uz to, i na garantnom listu, takođe, prepoznatljivi „Magnohromov“ logotip. Jedino potencijalnog kupca zbunjuje, jeste otisak pečata na kome piše: uvoznik „Trgomen“ Kraljevo. Otkuda, zašto i kako pomenuto preduzeće uvozi „magnohrom“ bojlere iz grada u selo, iz Kraljeva u Ratinu, koje je udaljeno samo pet kilometara, piše Politika.

Odgovor na ta pitanja prodavac nije znao, osim što je i dalje tvrdio „da je bojler „Magnohromov“, original. To, međutim, objašnjava saopštenje rukovodstva ove fabrike u restrukturiranju, koje je potpisao direktor Đorđe Kosanović. Tu se najpre reaguje na kritike koje je privrednik Mikić, još tokom predizborne kampanje, izneo na jednoj lokalnoj TV stanici o neracionalnom poslovanju „Magnohroma“ u kome je posebno naveo primer proizvodnje bojlera rekavši da se to kvalitetnije i jeftinije kod njega radi.

Onda su „magnohromci“ krenuli u pravu poslovnu „špijunažu“. Na dojavu su, prerušeni u kupce, otišli u pomenutu prodavnicu „Trgomena“ i tamo zaista kupili, navodno, „Magnohromov“ bojler. Kupljenu robu su raspakovali, pregledali, fotografisali, zatim demontirali i uočili niz nedostataka koji govore o lošem kvalitetu.

Zatim su utvrdili i u saopštenju za javnost konstatovali da kupljeni bojler nije njihov već makedonske kompanije „Leov“ iz Velesa. Nakon toga su se javno zapitali „kad su naši bojleri toliko loši, neka Predrag Mikić objasni zašto ’svoje’ prodaje sa robnom markom ’Magnohroma’, sa našim logotipom koji je prepoznatljiv na tržištu već 60 godina. Tačnost ovog bezobrazluka, drskosti i beskrupuloznosti ’sposobnog’ poslovnog čoveka i ljudskog nemorala dokumentujemo fotografijama i fotokopijama fiskalnog računa dobijenog pri kupovini, navodno, ’Magnohromovog’ bojlera u njegovoj prodavnici i pri tom overenog garantnog lista, ali bez oznake gde je roba proizvedena”.

Na sve to, a u odsustvu direktora Kosanovića, Dragomir Majstorović, doskorašnji zastupnik državnog kapitala a sada jedan od rukovodilaca u „Magnohromu“, rekao nam je da su već „pokrenuli postupak za zaštitu svoje robne marke, a ako to ne bude dovoljno podneće tužbu nadležnom sudu protiv makedonskog proizvođača i uvoznika, bez obzira na nečiju poslovnu (ne)sposobnost i političku funkciju“.

Povodom optužbi iz „Magnohroma“ na račun makedonskog proizvođača bojlera „Leov“ i uvoznika kraljevačkog preduzeća „Trgomen“ o zloupotrebi robne marke, Predrag Mikić, sada savetnik predsednika Republike i vlasnik „Trgomena“, ukratko je za „Politiku“ objasnio.

"Ja sa tim nemam ništa, jer pre nego što sam sa njima počeo poslovnu saradnju, odnosno robu naručio i u svom objektu počeo prodaju od predstavnika firme „Leov“, dobio sam uveravanja i dokumentaciju da su sada oni vlasnici logotipa „magnohrom.To je proisteklo iz neznanja ili neodgovornosti rukovodstva kraljevačke fabrike koja taj logo, taj brend nije zaštitila tamo gde treba, ne znam da li u Briselu ili negde drugde. I, sada se „Leov“ sprema da ih tuži za zloupotrebu onoga što su oni, kao pametni i poslovno sposobni ljudi, zaštitili. Kada bi, recimo, bojleri iz kraljevačke fabrike, narednih dana ili meseci, sa poznatim logotipom krenuli u izvoz na bilo kojoj granici bi bili zaplenjeni – naglasio je Mikić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: