Cena nekretnina će tek padati

Beograd -- Cene stanova u poslednje dve godine smanjene su i do 30 odsto, a od jeseni se može očekivati novo pojeftinjenje kvadrata, kažu u agencijama za nekretnine.

Izvor: Beta
Podeli

Sekretar Odbora Privredne komore Srbije za građevinu Goran Rodić rekao je da se očekuje da će cene stanova i dalje padati, posebno cene velikih stanova.

"Mali stanovi i stanovi srednje kvadrature uglavnom drže približne cene", rekao je Rodić.

On je ocenio da će mnogi investitori doći u situaciju da smanje cene jer neće moći da servisiraju kredite, a povećavaće se i ponuda stanova ukoliko banke budu prinuđene da aktiviraju hipoteke, dodajući da je 934.000 stanova pod hipotekom.

Prema njegovim rečima, cene su u odnosu na prethodne dve godine opale i do 30 odsto, a u ekskluzivnim zonama cene stanova su drastično pale, ali takvih stanova nema mnogo, svega nekoliko stotina.

U poslednje vreme je povećana ponuda stanova koje grade privatni investitori, rekao je on i dodao da se u Beogradu se gradi oko 1.300
stanova.

"Cene se kreću od 750 do 1.700 evra po kvadratu, a u skupljim zonama oko 2.000 evra", rekao je Rodić i naveo da su se cene približile realnim, ali da je i dalje je velika razlika u cenama kvadrata u Beogradu i u drugim gradovima Srbije, gde se kvadrat kreće od 350 do 500 evra.

Kako je rekao, jeftiniji stanovi po ceni od 800 do 1.000 evra u Beogradu mogu se naći po obodnim delovima grada, na primer u Krnjači, gde je cena kvadrata oko 850 evra.

Suvlasnik jedne agencije za nekretnine Kaća Lazarević izjavila je da je tržište nekretnina malo živnulo od 15. jula i da je to tada bilo "potpuno mrtvo".

Ona je ocenila da je stanje bolje nego na početku godine jer su cene pristupačnije, a kupci i prodavci se lako dogovoraju.

Ona je naglasila i da je prodaja poslovnog prostora potpuno zamrla, jer kako kaže nema ni kupaca ni prodavaca.

Kako je navela, ponuda je i dalje loša i malo je dobrih stanova, naročito onih u novogradnji, jer je dosta nezavršenih stanova pošto investitori nemaju novca.

"Stanovi se uglavnom kupuju za gotovinu i kreditnih kupaca skoro da nema" rekla je Lazarević.

Srbija

Najtrgovanija akcija NIS-a

Beograd -- Indeksi Beogradske berze kretali su se danas u različitim pravcima - dok je BELEX15 povećan za 0,28 odsto, dok je BELEXlajn je izgubio 0,11 odsto.

Srbija utorak 31.07. 16:32 Komentara: 0
strana 1 od 255 idi na stranu