Nestaje radno vreme od 7 do 15h

Većina firmi u Srbiji prešla je na takozvano evropsko radno vreme od 9 do 17 časova.

Izvor: 24sata
Podeli

Preduzeća koja su se opredelila da radni dan započnu od 7 ili 8 ujutru uglavnom su u unutrašnjosti.

Staro radno vreme zadržala je većina javnih preduzeća, poput Srbijagasa, Telekoma Srbija.

Zaposleni u Srbijagasu, na primer, na poslu treba da se pojave u 7 ujutru, a već od 15 časova su slobodni. Slično je i kod zaposlenih u domovima zdravlja, a posebno u unutrašnjosti.

Radno vreme zdravstvenih ustanova je mahom od 7 do 19, ali podeljeno u dve smene - od 7 do 15 i od 11- 19 časova. Od 7 do 15 radi i Gradska čistoća, a u Beogradskom vodovodu se radi do 16 sati. U beogradskoj građevinskoj firmi Mostogradnja rade od 7 do 15.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je takvo radno vreme u javnim preduzećima ostalo još iz doba socijalizma, što posebno veži za manje gradove i užu Srbiju. Tamo se, kako kažu, dešava da neke firme rade i od 6.30 ujutru.

Prve promene u radnom vremenu je 2003. godine uveo je Savet ministara Državne zajednice Srbija i Crna Gora kada je doneo odluku o radnom vremenu u ministarstvima, organizacijama i službama Saveta ministara po kojoj radno vreme u organima uprave počinjalo u devet, a završavalo se u 17 časova. Na ovaj način počelo je usklađivanje radnog vremena u državnoj zajednici SCG sa evropskim radnim vremenom.

Promena radnog vremana:

2003. godine - 75 odsto preduzeća radilo je od 7 do 15 časova

2007. godine - 48 odsto preduzeća radilo je od 7 do 15 časova

2012. godine - 70 odsto preduzeća radi od 9 do 17 časova

U Ministarstvu rada kažu za 24 sata da Zakon o radu propisuje trajanje radnog vremena, a ostalo poslodavac odlučuje sam.

"Fabrike mogu da rade u dve smene u zavisnosti od potrebe posla. Važno je da je radno vreme osam sati, nema niko obavezu da nam prijavljuje da li radni dan počinje od 7 ili 9 ujutru. Jedino bi trebalo da nam prijave ako bi radili manje ili više od osam sati", navode u ovom ministarstvu.

strana 1 od 255 idi na stranu