Počela proizvodnja “FIAT 500L"

Kragujevac -- Serijska proizvodnja modela "FIAT 500L" u Kragujevcu počela je 4. jula, izjavio je danas generalni direktor Fijat automobila Srbije Antonio Ćezare Ferara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

"Taj dan - 4. jul je simobiličan datum za Fijat i upravo tada smo počeli serijski da proizvodimo novi model 500L i do kraja godine proizvešćemo oko 30.000 automobila", rekao je Ferara.

On je podsetio da je 2007. godine na isti dan, 4. jula, započeta proizvodnja Fijata "500", a pre dve godine i modela "500 abart".

Cele prošle sedmice u Torinu su održane test vožnje modela "500L" za svetske medije.

Na italijanskom tržištu "500L", kako je rekao Ferara, prodavaće se po ceni od 15.500 evra, a što se tiče Srbije - FAS je još u fazi formiranja cene.

"Do kraja godine predviđamo da ćemo proizvesti oko 30.000 automobila 500L, a što se tiče sledeće godine - sve će zavisiti od tržišta", naveo je generalni direktor FAS - a.

FAS je, prema njegovim rečima, spreman da prema planiranom kapacitetu proizvodi 30 vozila po satu ili 550 vozila dnevno, ali postoji mogućnost i za veću proizvodnju ukoliko se poveća broj smena i radnih dana. Ferara je naveo da će prozivodnja Fijata "500L" sledeće godine zavisiti od tržišta, ali da FAS planira da proizvode od 120.000 do 180.000 automobila, a ukoliko budu odgovarajući tržišni uslovi do 200.000 automobila.

Novi "500L" biće plasiran na više od 100 tržišta u svetu uključujući i SAD, kao i region Azije i Pacifika.

"Predvidjamo da ćemo oko 99 odsto proizvodnje prodavati van Srbije, ali smo spremni da uvećamo procenat prodaje u Srbiji ako bude veće zainteresovanosti, na primer, ukoliko državne institucije, kompanije budu hteli da u svom voznom parku imaju taj automobil", rekao je Ferara.

Problem još put do fabrike

Ferara je kazao da je FIAT u FAS do sada uložio oko milijardu i 50 miliona evra, od čega više od 350 miliona u rekonstrukciju fabrike i ostalo u opremu.

Partneri FAS - a u Srbiji su do sada, kako je rekao, uredno ispunjavali sve svoje obaveze predviđene ugovorom i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srbije u realizaciji tog projekta, uz napomenu da bi trebalo završiti autoput između fabrike FAS i Batočine kako bi imali vezu sa Koridorom 10 zbog logistike.

Ferara je rekao da je u kragujevačkom FAS - u trenutno zaposleno oko 1.700 radnika i da se prosečno svakog meseca prima oko 200 novih radnika, kao i da bi FAS do kraja godine ukupno trebalo da ima najmanje 2.500 radnika što je predviđeno i ugovorom.

On je dodao da će i najveći kooperanti koji prave svoje pogone u okviru FAS - a i u "Grošnici" zaposliti dodatnih oko 1.000 radnika, kao i da će ostali kooperanti širom Srbiji zbog potreba proizvodnje Fijata "500L" imati potrebu da otvore nova radna mesta.

strana 1 od 255 idi na stranu