Pored voća u Rusiju ide i rakija

Godišnju proizvodnju od oko 500 tona šljiva, jabuka i višanja, porodična firma "Agroprodukt" kod Kragujevca uglavnom izveze u Rusiju. U skoro tamo ide i rakija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.06.2012.

14:17

Default images

"Imamo zahtev da na rusko tržište izvezemo 1.000 flaša rakije 'zavet' koju proizvodimo u našim podrumima, i uglavnom je to šljivovica", rekao je Tanjugu direktor te firme Goran Mijailović.

On je dodao da će rakija ići put Rusije u staklenoj, ali i u drvenoj ambalaži, jer su kupci na sajtu firme videli i njegove čuture.

Mijailović, dobitnik brojnih priznanja i diploma na sajmovima u Srbiji za proizvodnju voća i rakije, objasnio je da naziv šljivovice "zavet" ima težinu, znači obećanje njegove porodice da će se i ubuduće baviti proizvodnjom voća i rakije, ali i da će šljivovica uvek biti dobrog kvaliteta.

Višnju, oblačinsku sortu imaju na oko tri hektara a jabuke, uglavnom su to "ajdared" i "zlatni delišes" na četiri hektara. Najzastupljenija sorta šljive im je stenlejka, ali imaju i "čačansku lepoticu" i "čačansku ranu".

Od ukupnog roda 60 odsto se izvozi u sirovom stanju, a ostalo u prerađenom, bilo da je reč o sušenom voću ili rakiji. Rusi redovno plaćaju, kaže Mijailović i dodaje da su za šljivu prošle godine plaćali 35 do 40 dinara, dok su za ranu šljivu plaćali i 120 do 130 dinara.

"Ove godine prinos će biti smanjen za 30 i više odsto kada je reč o šljivi. Prosečan rod šljive je oko 30 tona, ali ove godine ne verujem da ćemo imati toliku proizvodnju. Rod jabuke je prepolovljen u odnosu na prošlu jer je mraz dosta oštetio", naveo je Mijailović.

Mijailović, koji je i predsednik Udruženja proizvođača voća "Šumadija voće", kaže da su srpskim voćarima u izvozu konkurencija Poljaci i Mađari, koji dobijaju stimulacije od pet do 10 centi i onda su u mogućnosti da voće prodaju po proizvođačkim cenama.

"Ako bismo mi prodali po proizvođačkim cenama, onda bi bili u problemima. Nama je bitno da imamo subvencije i da znamo unapred - ako zasadimo sada voćke da znamo za deset godina koje su naše subvencije i da na njih računamo. Ne može drugačije, mi sada radimo na slepo", rekao je Mijailović.

Pored novca, koji je uvek najveći problem svih proizvođača, Mijailović navodi da je nedostatak kredita koji bi pratili proizvodnju takođe problem, ali i uredbe koje se donose naprečac.

"Period eksploatacije zasada voća je 20 godina. Mi i ako dobijemo novac, dobijemo najviše za pet godina tako da je to problem. Drugi problem su uredbe o subvencijama koje "traju" od mesec i po do tri meseca", naglasio je Mijailović i dodao da su za proizvođače bitni stabilni propisi koji će važiti duži period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: