Procedure skupe i komplikovane

Za samo dve nedelje od pokretanja antibirokratske kampanje "Pitajte kada!", na adresu NALED-a stiglo više od 30 primedbi građana i privrednika.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

13:37

Default images

Oni su se Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj žalili na administrativne procedure za koje smatraju da su nepotrebne, komplikovane i nose suvišne troškove.

Građani navode da zaposleni na šalterima ne priznaju nove tehnologije jer se jedna od primedbi odnosi na pokušaj registracije automobila uz plaćanje putem e-bankinga, koji na kraju nije bio uspešan, jer se od stranke ipak zahtevalo da ima uplatnice.

Sve uplate za registraciju vozila moraju se obaviti na šalterima pošta ili banaka jer samo te primerke uplatnica primaju kao dokaz.

Jedna od primedbi je i to što je za registraciju potrebno 12 uplatnica umesto jedne i traži se ovlašćenje ukoliko registraciju radi lice koje nije vlasnik, navedeno je u biltenu NALED-a.

Trudnice takođe šalju primedbe na procedure za ostvarivanje svojih prava, a među njima je i žena koja nije uspela da dobije naknadu za trudničko bolovanje, iako joj je poslodavac uplaćivao doprinose, jer drugim radnicima u firmi nisu uplaćeni doprinosi.

Druge trudnice pitaju kada će biti rešen problem sa poslodavcima koji ne uplaćuju doprinose, a jedna od njih navela je da je u lokalnom zavodu za zdravstveno osiguranje dobila preporuku da ona "pritisne" svog poslodavca da uplati doprinose.

Privrednici su postavili i pitanje kada će Narodna banka Srbije prestati da traži od izvoznika specifikaciju o naplati robe.

Preduzetnike, između ostalog, muče firmarine i pitaju nadležne kada će biti svedene makar u "normalne okvire jer se sada kreću od 2.000 pa do 1,5 miliona dinara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: