Hrvatska ukida 10 vozova ka Srbiji

Beograd -- Hrvatske železnice ukidaju 10 vozova ka Srbiji. Komšijama, od jeseni, treba platiti tranzit.

Izvor: Novosti
Podeli

Da bi po novom redu vožnje, koji stupa na snagu 9. decembra ove godine, voz između Beograda i Sarajeva nastavio da saobraća, železničke uprave Srbije, Republike Srpske i BiH trebalo bi godišnje kolegama u Hrvatskoj da plate 677.000 evra za korišćenje 87 kilometara pruge na teritoriji ove zemlje.

To znači da će ova linija biti ukinuta ukoliko hrvatska železnica ne odustane od najave da novim redom vožnje obustavi saobraćaj čak 46 međunarodnih vozova.

UKINUTE LINIJE
Italijanske železnice su od Mađarske tražile godišnju naknadu od milion evra za voz koji je saobraćao između Budimpešte i Venecije (sa direktnim kolima iz Beograda za Veneciju), čime je Srbija ostala bez direktne veze sa Italijom. Naknada za pristup železničkoj infrastrukturi razlog je što danas između Slovenije i Italije nema putničkih vozova, a Rumunske železnice su pristale da plaćaju Austrijskim železnicama samo naknadu za četiri meseca godišnje tokom letnje sezone za voz Dačija do Beča.

"Železnice Srbije nisu u mogućnosti da obezbede dodatni novac sa kojim bi učestvovale u plaćanju dela troškova ostalih vozova, koji tranzitiraju mrežom hrvatskih pruga, pa će se u saobraćaju između Srbije i Hrvatske po novom redu vožnje naći samo dva para vozova, za čiji saobraćaj se neće izdvajati sredstva", kaže Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra Železnica Srbije.

"Putnički prevoz hrvatskih železnica" je linije na kojima saobraća 49 međunarodnih vozova procenio kao nerentabilne i predložio njihovo ukidanje, rukovođeni racionalizacijom poslovanja, visokim troškovima, a malim prihodima.

Pojedini od vozova, koji su predloženi za ukidanje, mogu ostati u saobraćaju ukoliko se zainteresovane železničke uprave saglase sa plaćanjem troškova vožnje vozova hrvatskim prugama, odnosno plate naknadu za pristup železničkoj infrastrukturi.

Donedavno su evropske železničke uprave u međunarodnom saobraćaju preuzimale troškove korišćenja infrastrukture svaka na svojoj teritoriji, ali sada postaje gotovo redovna praksa da se naplaćuje nadoknada. Železnice Srbije su krajem prošle godine, upravo zbog previsokih naknada u Italiji i Austriji ostale bez pojedinih direktnih međunarodnih linija.

Hrvatske železnice predložile su da u saobraćaju ostanu dva para vozova koji saobraćaju hrvatskim prugama, a za koje se neće plaćati nadoknada, i to između Beograda i Filaha u Austriji i između Beograda i Švarcaha u Austriji sa vagonima za Cirih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 276 idi na stranu