Hrvatska ukida 10 vozova ka Srbiji

Hrvatske železnice ukidaju 10 vozova ka Srbiji. Komšijama, od jeseni, treba platiti tranzit.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

00:04

Default images

Da bi po novom redu vožnje, koji stupa na snagu 9. decembra ove godine, voz između Beograda i Sarajeva nastavio da saobraća, železničke uprave Srbije, Republike Srpske i BiH trebalo bi godišnje kolegama u Hrvatskoj da plate 677.000 evra za korišćenje 87 kilometara pruge na teritoriji ove zemlje.

To znači da će ova linija biti ukinuta ukoliko hrvatska železnica ne odustane od najave da novim redom vožnje obustavi saobraćaj čak 46 međunarodnih vozova. "Železnice Srbije nisu u mogućnosti da obezbede dodatni novac sa kojim bi učestvovale u plaćanju dela troškova ostalih vozova, koji tranzitiraju mrežom hrvatskih pruga, pa će se u saobraćaju između Srbije i Hrvatske po novom redu vožnje naći samo dva para vozova, za čiji saobraćaj se neće izdvajati sredstva", kaže Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra Železnica Srbije.

"Putnički prevoz hrvatskih železnica" je linije na kojima saobraća 49 međunarodnih vozova procenio kao nerentabilne i predložio njihovo ukidanje, rukovođeni racionalizacijom poslovanja, visokim troškovima, a malim prihodima.

Pojedini od vozova, koji su predloženi za ukidanje, mogu ostati u saobraćaju ukoliko se zainteresovane železničke uprave saglase sa plaćanjem troškova vožnje vozova hrvatskim prugama, odnosno plate naknadu za pristup železničkoj infrastrukturi.

Donedavno su evropske železničke uprave u međunarodnom saobraćaju preuzimale troškove korišćenja infrastrukture svaka na svojoj teritoriji, ali sada postaje gotovo redovna praksa da se naplaćuje nadoknada. Železnice Srbije su krajem prošle godine, upravo zbog previsokih naknada u Italiji i Austriji ostale bez pojedinih direktnih međunarodnih linija.

Hrvatske železnice predložile su da u saobraćaju ostanu dva para vozova koji saobraćaju hrvatskim prugama, a za koje se neće plaćati nadoknada, i to između Beograda i Filaha u Austriji i između Beograda i Švarcaha u Austriji sa vagonima za Cirih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: