"Srpski Fijat" odložen za septembar

Prodaja i izvoz novog Fijata iz kragujevačke fabrike automobila odloženi za septembar. Razlog kašnjenja je nedostatak novca koji je trebalo da obezbedi Srbija

Izvor: Novosti
Podeli

Početak prodaje i izvoza "fijata 500 l" proizvedenog u kragujevačkim pogonima kasni jer je od planiranih 83 miliona evra za pokretanje proizvodnje obezbeđeno je, zasad, samo osam.

BEZ KOMENTARA
U Kragujevac nema nikakvih reakcija na odlaganje prodaje i izvoza. U FAS , naime, nisu želeli da komentarišu moguća odlaganja ranijih planova vezanih za model koji će se proizvoditi u njihovim pogonima.

I taj, deset puta manji iznos dogovorene uplate, isplaćivaće se, u narednom periodu, dnevno - po 200.000 evra!

Fijat potpuno razume probleme u finansiranju države i potrebu da se rashodi potpuno minimizuju, bar do rebalansa budžeta, tvrdi izvor Novosti i navodi da je "italijanska kompanija, za posao u Kragujevcu, uzela kredite i uplata države joj je neophodna".

Grupacija Fijat, prema sporazumu sa Vladom Srbije, potpisanim 26. septembra 2008. godine je većinski vlasnik FAS sa 67 odsto, dok je preostalih 33 odsto vlasnik država Srbija.

Zanimljivo je i da je, u planovima Fijata obelodanjenim u sredu, za tržište SAD do početka 2014. godine, generalni direktor torinskog giganta Serđo Markione naveo da će na tom, najzahtevnijem tržištu na svetu, biti ponuđeno devet modela "fijata 500", među kojima nema "fijata 500 l", čija proizvodnja počinje u Kragujevcu.

Međutim, pominje se model "fijat 500 lh", verzija "šumadinca" sa sedam sedišta, koji bi, takođe kao srpski proizvod, na tržištu trebalo da se pojavi 2014. godine.

strana 1 od 276 idi na stranu