Imovina države vredi 185 mlrd. EUR?

Beograd -- Na listi državnih nekretnina nalaze se ukupno 656.583 objekta, 107.743 stana, 15.735 poslovnih prostora, 7.516 garaža...

Izvor: Novosti
Podeli

Visina ukupnih prihoda, koji se ostvaruje od izdavanja državnih nepokretnosti, nije poznata.

Uprkos minusu u budžetu i javnom dugu, koji se meri sa više od 13 milijardi evra, država zasada nema nameru da deo svoje imovine unovči i time bar delimično umanji obaveze.

Stručnjaci kažu da i nije vreme za prodaju nepokretnosti, pošto trenutno ne može da se postigne dobra cena, ali da bi država svakako morala da nađe način da prihode od izdavanja bar duplira, odnosno da ne dozvoli da joj nekretnine koje nemaju stanare ili korisnike, propadaju.

GENERALŠTAB ČEKA BOLJE DANE
Ministarstvo odbrane očekuje cifru koja će biti dovoljna da se napravi nova, moderna zgrada Generalštaba na Banjici. To je, zapravo, jedno od rešenja gde bi novac od prodaje bio utrošen. Ali dok postoji ograničenje u vidu zaštite spomenika kulture, što znači da zdanje nakon rekonstrukcije mora da ima prvobitni spoljašnji izgled, investitora neće biti. Tačnije, ne može se postići prihvatljiva cena. A koja je cifra prihvatljiva za državu, odnosno Ministarstvo odbrane, javnosti nikada nije saopšteno.

Spisku državne imovine treba dodati, naravno, i zemljište. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Srbija u svom vlasništvu ima 884.046 hektara poljoprivrednog, 983.111 hektara šumskog i 417.054 hektara građevinskog zemljišta.

"Vrednost državne imovine na celoj teritoriji naše zemlje, prema najgrubljim ranijim procenama iznosi oko 185 milijardi evra", kaže Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

On navodi da bi deo državnih nekretnina mogao da bude u funkciji, kada bi se oformila komisija koja bi stručnom analizom odredila onu imovinu, koja može da se proda ili izda u zakup, s tim što za prodaju možda nije vreme.

Široka je lepeza imovine, koja može da se stavi u funkciju. To nisu samo poslovni prostori, stanovi, kasarne, koje su prazne, već i velika šumska bogatstva, ekskluzivna lovišta, hidropotencijali... Sve je to pod državnom upravom, a sa veoma malim delom se posluje domaćinski.

"Posebno su veliki potencijali u prirodnim resursima, jer imamo idealnu klimu i pogodno zemljište za kvalitetne proizvode. Posebno bi mogli da se iskoriste vojni objekti koji su napušteni, stanovi u ruralnim sredinama, koji su služili za smeštaj oficira, kao i objekti koji su na ekskluzivnim lokacijama u velikim gradovima. Trebalo bi ih iznajmiti pod uslovom da ih korisnik dovede u pristojno stanje i održava. Jer, veliki je broj zapuštenih objekata", kaže Rodić.

Vesti

Gradi se toplana u Loznici

Loznica -- Gradnja gradske toplane u Loznici se odvija brže nego što je planirano, kaže direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Toplana Milan Panić.

Srbija subota 30.06. 14:48 Komentara: 4
strana 1 od 276 idi na stranu