Vlahović: I manje plate i veći PDV

Zamrzavanje plata u javnom sektoru i povećanje poreza na dodatu vrednost su među hitnim kratkoročnim merama koje bi trebalo da sprovede buduća vlada.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2012.

18:23

Default images

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže da je to uz poboljšanje uslova za investicije i reformu javnog sektora, jedino rešenje za Srbiju ukoliko u budućnosti ne želi drastično smanjenje javnih rashoda i rast socijalnih tenzija.

On je istakao da u slučaju se nastavi povećanje budžetskog deficita i javnog duga zemlje neće biti načina da se izbegnu drastične mere fiskalne štednje. Vlahović je upozorio da je samo u prvom kvartalu budžetski deficit Srbije dostigao skoro 50 milijardi dinara, i ako se njegovo povećanje nastavi istim tempom do kraja godine deficit će dostići 200 milijardi dinara, što je za 50 milijardi više od plana.

On je ukazao i na alarmantan rast platnobilansnog deficita Srbije, za 52 odsto u prvom tromesečju ove godine u istom periou prošle godine.

Kako je naglasio Vlahović, Srbija odlaganje reformi plaća rastom javnog duga, niskom ekonomskom aktivnošću, izuzetno visokom spoljnom neravnotežom, odnosno visokim spoljnotrgovinskim i platnobilansnim deficitom.

Prema njegovim rečima, kratkoročne mere fiskalne konsolidacije podrazumevaju dramatično smanjenje budžetskog deficita i potrebe države da se dalje zadužuje, a to znači reforme i na prihodnoj i na rashodnoj strani budžeta.

Na rashodnoj strani trebalo bi zamrznuti plate u javnom sektoru, uz razmatranje da se te plate i smanje, a trebalo bi povećati PDV jer je to jedina mera koja u ovom trenutku može da obezbedi dodatni prihod u budžet, pa bi tako njegovo povećanje za tri odsto donelo prihod od 50 milijardi dinara, rekao je Vlahović.

Takođe, trebalo bi sagledati mogućnost zamrzavanja penzija na sadašnjem nivou i napraviti detaljnu analizu sopstvenih prihoda i rashoda budžetskih korisnika, reformirsati porez na imovinu i oporezivanje godišnjih prihoda građana, racionalizovati penzijski fond i smanjiti subvencije velikim poslovnim sistemima, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: