Dok dinar pada, cena goriva neće

Beograd -- Cene goriva u Srbiji miruju ili blago padaju na pumpama pojedinih naftnih kompanija, uprkos velikom sniženju cena tog energenta na svetskim berzama.

Izvor: Tanjug
Podeli

Mogućnost pojeftinjenja goriva po tom osnovu poništava se zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar, kažu u naftnim udruženjima i stručnjaci za energetiku.

Nestabilna domaća valuta utiče na nemogućnost sniženja cene goriva, kazali su u Udruženju benzinskih stanica Srbije u kome ne očekuju promene cena derivata sledećih nedelju dana.

Ukoliko bi kurs bio stabilizovan i cene nafte ostale na ovom ili nižem novou, gorivo u Srbiji bi sigurno pojeftinilo, naveli su u tom u tom Udruženju.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) je rečeno da se moglo očekivati da će pad cene sirove nafte uticati na sniženje cena goriva, ali da je pad kursa dinara u odnosu na evro i dolar u poslednjih mesec dana ovaj uticaj u potpunosti neutralisao.

Kretanja cene sirove nafte i kursa stranih valuta imala su obrnut trend, tako da za razliku od zemalja u okruženju u kojima su maloprodajne cene goriva smanjene, u Srbiji su ostale na približno istom nivou, ističu u UNKS i dodaju da je u njoj, prosečna maloprodajna cena goriva dalje među najnižim u regionu.

Niže cene pospešuju potrošnju goriva i idu u prilog svim kompanijama, ali se smanjenje cena može očekivati samo ukoliko dođe do daljeg smanjenja nabavnih cena goriva i dugoročnije stabilizacije kursa, kazali su u UNKS-u.

Srbija je, što se goriva tiče, uvozno veoma zavisna zemlja i sve naftne kompanije na ovdašnjem tržištu su ovih dana suočene sa ozbiljnim problemom kursnih razlika. Derivati se kupuju u dolarima, a samo u maju je vrednost ove valute u odnosu na dinar porasla za više od 11 odsto.

Ne treba zaboraviti da se uticaj negativnih kursnih razlika reflektuje i na kratkoročne kredite za finansiranje kupovine derivata, koji su bez izuzetka indeksirani u stranoj valuti, podsetili su u tom naftnom udruženju.

strana 1 od 288 idi na stranu