Bajatović: Ako trošimo, rastemo

Beograd -- Privredni rast u Srbiji neće biti obezbeđen ako se ekonomska stabilnost bude bazirala samo na merama fiskalne i monetarne politike, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: Beta
Podeli

"Centralni problem Srbije je to što je bruto domaći proizvod oko 35 milijardi evra, a realno nam treba sto milijardi evra, do čega se ne može doći samo uštedom", rekao je poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.

Privredni rast, prema njegovim rečima, treba da se bazira na investicionoj potrošnji koja je najefikasniji način za rešavanje socijalno-ekonomskih problema, pre svega visoke nezaposlenosti.

"Samo štednjom nije moguće napraviti razvoj u državi. Mi možemo da štedimo tamo gde država troši previše, ali nismo u situaciji da štedimo na privredi", rekao je Bajatović i podsetio da je SPS izrazio rezerve prema predlogu Međunarodnog monetarnog fonda o daljem smanjenju javne potrošnje u Srbiji.

On smatra da je, pored investicione potrošnje, nužno selektivno finansiranje odabranih projekata, što više stranih investicija, ali i državni intervencionizam u svim segmentima, a pre svega kada su u pitanju veliki provredni sistemi "jer privreda mora da se obnovi".

"Povećanje PDV-a, za šta se zalaže Fiskalni savet, je kratkoročna mera i delom može da zaustavi opštu potrošnju, ali će zaustaviti i potrošnju u privredi koja ionako malo prihoduje i ima slabu agregatnu tražnju, što znači da će se tom merom usporiti privredni razvoj na srednji i duži rok", ukazao je Bajatović.

Dugoročno bi, kako je predložio, trebalo da se dalje ide na oslobađanje privrede od porez, nameta i akciza. "Smanjenje dopinosa na plate neće dati efekte ako se istovremeno povećava PDV, jer će to značiti skuplje sirovine, energente i druge proizvode", rekao je Bjatović.

strana 1 od 288 idi na stranu