Đelić: Briga da, ali panika ne

Beograd -- Nova vlada, ko god je činio, moraće do leta da predloži rebalans budžeta, koji će u velikoj meri morati da uvaži preporuke Fiskalnog saveta, kaže Božidar Đelić.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Nema razloga za paniku, ali ima za brigu", rekao je poslanik koalicije "Izbor za bolji život" i dodao da su devizne rezerve uvek od 5. oktobra rasle, a sada počinju da opadaju.

Đelić je nakon konstitutivne sednice najvišeg zakonodavnog tela izjavio da je potreban društveni dogovor kako teret krize ne bi pao na najsiromašnije građane.

Na pitanje šta misli o predlozima Fiskalnog saveta, Đelić je rakao da je savet izašao sa odgovornim merama koje se moraju uvažiti, ali da se on lično ne može konkretno odrediti prema tim merama, već da je to na budućoj parlamentarnoj većini i vladi.

On je naglasio da takav dogovor oko upodobljavanja javnih finansija Srbije i štednje treba da postignu parlamentarna većina, sindikati i poslodavci ukoliko je moguće i pre formiranja vlade, a koji će zaštiti najugroženije.

Đelić je rekao da bi nova vlada u samom startu trebalo da krene sa konkretnim merama i da po pitanju štednje počne od sebe.

On je predložio da bi tako trebalo zabraniti da delegacije Srbije u inostranstvu imaju više od dve do tri člana, da treba ukinuti dnevnice, jer mnogi samo zbog njih putuju u okviru tih delegacija, a predložio je i zabranu odsedanja u hotelima koji imaju više od tri zvezdice, osim za predsednika i premijera Srbije.

Đelić je ponovio da se nakon formiranja buduća vlada mora boriti protiv nezaposlenosti, siromaštva i korupcije.

strana 1 od 288 idi na stranu