Fijat preko Luke Bar tek u avgustu

Beograd -- Prevoz novih automobila Fijat "500L" do Luke Bar bi trebalo da krene početkom avugusta, kažu u Železnici Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Istovremeno, Železnice Srbije će polovinom juna početi da transportuju auto-delove za potrebe Fijata, preko Šida za Kragujevac.

Planirano je da svake nedelje u Kragujevac stiže po jedan voz sa auto-delovima, izjavio je direktor Medija centra železnice Nenad Stanisavljević.

Predviđeno je, prema njegovim rečima, da početkom septembra počne i železnički transport gotovih automobila iz Kragujevca za Suboticu i dalje ka Nemačkoj.

Proizvodnja novog modela automobila u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i vlade Srbije u kragujevacku fabriku "Zastava automobili", potpisanog na jesen 2008. godine. Tim strateškim ugovorom, italijanski Fijat je vlasnik 67 procenata Fabrike automobila u Kragujevcu a država Srbija preostalih 33 odsto. Investicije Fijata i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku automobila, sudeći prema ranijim izjavama predstavnika obe strane, premašuje milijardu evra, pri čemu je samo vrednost opreme koja je instalirana u pogonima u Kragujevcu veća od 600 miliona evra.

"Ovo je nova dinamika prevoza auto-delova za Kragujevac i automobila iz Kragujevca za potrebe Fijata, koju su Železnice Srbije na sastancima održanim proteklih dana usaglasile sa učesnicima u ovom poslu", rekao je on.

Početak transporta uslovljen je, kako je rekao, tehničkim pripremama za uspešnu realizaciju izuzetno značajnog i velikog posla za srpske železnice, ali i za čitavu Srbiju.

Za sutra je u Železnicama Srbije planiran i novi sastanak predstavnika srpskih železnica i nemačke firme MAR, koja treba da obezbedi odgovarajuće železničke vagone za prevoz novog automobila "500L", čija proizvodnja počinje u Kragujevcu, dodao je Stanisavljević.

U Fijat automobilima Srbije kažu da se sve odvija po planu u vezi sa tim poslom.

Nov model Fijata će se proizvoditi samo u fabrici u Kragujevcu.

Fijat je početkom februara objavio prve fotografije automobila "500L" , a potom je i saopšteno da će njegova početna cena iznositi oko 16.000 evra, kao i da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj sa dizel motorom. Benzinske verzije su dvocilindrični "tvin-er" od 0,9 litara i 1,4 litarski, dok će dizel biti 1,3 litarski (multidžet II).

strana 1 od 288 idi na stranu